SFSOPLATE-468X60-BANNER

Schouwburg Amphion pozorište u Holandiji

02.08.2012. | Architecture News Plus

Šovburg Amfion (Schouwburg Amphion) je popularno pozorište u centru Detinčem u Holandiji. 

Pošto sadašnja zgrada nije mogla da drži korak sa aktuelnim dnevnim zahtevima i opštinom u saradnji sa direktorom Amfion-a, Henk Raben je odlučio da izgradi novo pozorište. Novi Šovburg Amfion će se nalaziti u Lukvartijeru, novom naselju severno- istočno od centra grada i blizu prodavnica, kafića i restorana. Mecanoo arhitektonski biro projektovao je novi Amfion ne samo kao građevinu, već kao posebno pozorišno iskustvo za posetioce. Rezultat je izvanredan objekat koji tečno prelazi spolja ka zatvorenom prostoru i karakteriše organizovanu i efikasnu pozorišnu tehnologiju.

Koncept je jednostavan: robusna zgrada prirodnog kamena izlaže se horizontalno i gleda u šareni i privlačni pozorišni foaje. Ugao staklene fasade stapa se sa enterijerom i eksterijerom i stvara atraktivan ulaz. Kao na crvenom tepihu, ulazna rampa poziva posetioce da uđu u Šouvburg. Kroz hol i preko velikog stepeništa, posetioci dolaze do foajea oko dve pozorišne sale.  Posetioci mogu svratiti u teatar kafe i restoran radi odmora i osveženja. 

Ulaz u veliku salu, koja ima mesta za oko 870 ljudi i mala multi-funkcionalna sala sa 300 mesta se nalazi na prvom spratu. Veliki stakleni otvori na fasadi nude pogled ka spoljašnjosti gradskog života. Na oba stejdža se može lako pristupiti sa obe strane i izolacija okolnih zidova osigurava izuzetak buke. Umetnički foaje i kancelarijski prostori se nalaze u prizemlju nove rezidencije i omogućavaju posetiocima da vide dnevne pozorišne delatnosti.                        

Staklene fasade i topao crveni enterijer dočaravaju živ i svečan izgled noću i danju. Obe hale imaju svoju unutrašnjost i atmosferu. Velika sala u obliku potkovice ima dva balkona i red sedišta u prizemlju i podseća na tradicionalna pozorišta iz 18. i 19. veka. Zbog oblika pozorišne sale, javnost sedi blizu bine. Šik dekor hale sa naizmenično tvrdim i mekim materijalima, toplih boja i varijacija u osvetljenju naglašavaju intimnu atmosferu. Nova mala sala ima izgled nekog ateljea ili radnog mesta i podseća na malu salu bivše zgrade Amfion. Sedišta za publiku su multifunkcionalna i omogućavaju različite namene.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;