PRIJAVA-468X60-BANNER

Džinovski energetsko - generisani vodopad napajaće energijom Rio OI 2016. godine

01.08.2012. | Inhabitat

Ova obnovljiva generisana kula, koja se nalazi na obali Rio je jedan od prvih objekata koji su projektovani za Olimpijadu u Riu 2016. godine.    

Solarni gradski toranj je projektovan od strane  RAFAA i poseduje veliki solarni sistem za generisanje energije u toku dana i vode skladišnog sistema za generisanje snage noću. Cilj ovog arhitektonskog biroa je da simbolična kula kao što je ova može da posluži kao polazna osnova za globalni zeleni pokret i pomoći da Olimpijske igre 2016. budu više održive.    

Samoodrživi toranj za OI 2016. je projektovan tako da može da stvori obnovljivu energiju za upotrebu Olimpijskog sela, kao i za grad Rio. Velika solarna elektrana proizvodi energiju u toku dana. Svaki višak energije koji nije uzet u toku dana iskoristiće se za pumpanje morske vode u rezervoar unutar tornja. U specijalnim prigodama voda se ispumpava kako bi stvorila vodopad preko ivice zgrade, koja će biti, kako RAFAA kaže: simbol snage prirode."  Informacija o veličini solarnog sistema i pumpi vode za skladištenje još uvek nije na raspolaganju.                    

Pristup eko kule se stiče kroz gradsku plažu i amfiteatar visok 60 metara, koji se može koristiti za društvena okupljanja. Na strani tornja ka okeanu, visokom 105 metara (iza vodopada) nalaze se kafeterija i prodavnica. Lift vodi posetioce do gornjeg sprata gde se nalazi predivan pogled i osmatračnica na okean i ceo grad. Bandži platforma je na raspolaganju za avanturistički nastrojene posetioce.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;