Džinovski energetsko - generisani vodopad napajaće energijom Rio OI 2016. godine

01.08.2012. | Inhabitat

Ova obnovljiva generisana kula, koja se nalazi na obali Rio je jedan od prvih objekata koji su projektovani za Olimpijadu u Riu 2016. godine.    

Solarni gradski toranj je projektovan od strane  RAFAA i poseduje veliki solarni sistem za generisanje energije u toku dana i vode skladišnog sistema za generisanje snage noću. Cilj ovog arhitektonskog biroa je da simbolična kula kao što je ova može da posluži kao polazna osnova za globalni zeleni pokret i pomoći da Olimpijske igre 2016. budu više održive.    

Samoodrživi toranj za OI 2016. je projektovan tako da može da stvori obnovljivu energiju za upotrebu Olimpijskog sela, kao i za grad Rio. Velika solarna elektrana proizvodi energiju u toku dana. Svaki višak energije koji nije uzet u toku dana iskoristiće se za pumpanje morske vode u rezervoar unutar tornja. U specijalnim prigodama voda se ispumpava kako bi stvorila vodopad preko ivice zgrade, koja će biti, kako RAFAA kaže: simbol snage prirode."  Informacija o veličini solarnog sistema i pumpi vode za skladištenje još uvek nije na raspolaganju.                    

Pristup eko kule se stiče kroz gradsku plažu i amfiteatar visok 60 metara, koji se može koristiti za društvena okupljanja. Na strani tornja ka okeanu, visokom 105 metara (iza vodopada) nalaze se kafeterija i prodavnica. Lift vodi posetioce do gornjeg sprata gde se nalazi predivan pogled i osmatračnica na okean i ceo grad. Bandži platforma je na raspolaganju za avanturistički nastrojene posetioce.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...