INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

UCLA proizvodi transparentne solarne ćelije koje koriste infracrveno svetlo

26.07.2012. | Gizmag

UCLA tim je razvio novi tip solarne ćelije koja je skoro 70 odsto vidljiva golim okom. Plastične ćelije, koje koriste infracrvenu umesto vidljive svetlosti, takođe su više ekonomske od drugih vrsta ćelija, jer su napravljene od jeftinog polimerskog rešenja i tehnologije nanovire, potencijalno utirući put za jeftinije solarne prozore.

Razmatrala se ideja transparentnih solarnih panela i ranije, ali većina rešenja do sada nisu bila dovoljno dobra, transparetna sa žicama ili perlicama ugrađenih ili premazanih na staklu. Pošto su neprozirne, komponente treba da apsorbuju svetlo za proizvodnju električne energije, a efekat je kao kod malo obojenog stakla. Oni takođe imaju tendenciju povećanja svoje cene.

Jang Jang, profesor nauke i inženjerstva na UCLA i direktor Centra za obnovljivu energiju- NanoSistems instituta (CNSI) u Kaliforniji, je razvio novi polimer solarne ćelije (PSC). Ova plastika deluje kao visoki performans transparentne solarne ćelije i omogućava mnogo veći procenat svetlosti. Razlog je taj što PSC ne generiše struju od vidljive svetlosti. Umesto toga, ona apsorbuje nevidljivu infracrvenu svetlost i pretvara je u električnu energiju. To znači da je ćelija 70 posto transparentna.

Još jedna prednost PSC je da je napravljen korišćenjem procesnog rešenja koji je Jang poboljšao 2009. godine. U ovom procesu, PSC je formiran od strane infracrvene svetlosti osetljivog polimera u rastvaraču, primenjujući ga na filmsku bazu. Transparentnost se poboljšava zamenom metalnih provodnika sa srebrnim i titanijum dioksidom nanovire nanočestica. Rezultat je skoro providan, "osetljiv na svetlo" film koji je četiri odsto delotvoran.

Prema Jangu, "ovi rezultati otvaraju potencijal za vidno transparentne polimerne solarne ćelije, kao dodatak na komponente elektronike, prenosive smart prozore i ugradnju integrisanih fotonaponskih panela i u drugim aplikacijama. Naši novi PSC su napravljeni od plastike, kao i laganih i fleksibilnih materijala. Što je još važnije, oni se mogu proizvoditi u velikim količinama po niskoj ceni."

Ako se PSC ili neka varijanta dokaže kao uspešna, ona može da znači da ćemo jednog dana videti nebodere koji koriste snagu iz svojih ogromnih zavesa na prozorima, samostalno napajaju smart telefone koji izgledaju kao ploče od stakla i možda čak i solarni vrt sa staklenim stolovima.

Linkovi:

 Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;