INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uz pomoć "Nano sendvič" tehnike - tanje solarne ćelije

27.06.2012. | Gizmag

Čuli smo mnogo o solarnim ćelijama koje su u stanju da konvertuju sve veće procente sunčeve energije u električnu energiju. To je sve veoma dobro, ali ako su te efikasne solarne ćelije previše skupe, ipak će se na kraju dokazati nepraktičnim za svakodnevnu upotrebu. Istraživači sa Državnog univerziteta Severne Karoline, su pronašli način stvaranja "ultra tankih solarnih ćelija", koje trebaju da stvore isto toliko struje kao i njegovi prethodnici, ali po nižoj ceni.

Nove ćelije su napravljene pomoću onoga što se zove "nano sendvič" projekat. Proces počinje sa utvrđenim obrascem na transparentnom dilektričnom podlogom, koristeći redovnu tehniku litografije. Taj obrazac predstavlja podlogu sitnih mernih struktura između 200 i 300 nanometara u visini - a kada se posmatra u poprečnom preseku, oni podsećaju na duž vrha jedne srednjevekovne kule.

Vrlo tanak sloj aktivnog materijala deponovan je na izmenjenoj podlozi. Ovaj "aktivan sloj" je ono što zapravo pretvara solarnu energiju u električnu energiju. Konačno, na vrhu tog sloja, drugi sloj od dielektričnih materijala je deponovan. Ovo rezultira u sendvič dielektričnih aktivnih izolacionih materijala.

Oblik ovog sendviča omogućava dva dielektrična sloja da posluže kao visoko efikasne optičke antene, sa fokusom na solarnu energiju na sloj aktivnog materijala - to znači da se manje od tog materijala može iskoristiti, bez gubitaka u performansama.

"Napravili smo solarnu ćeliju sa aktivnim slojem amorfnog silicijuma koji je debeo samo 70 nanometara," rekao je dr Liniou Čao, autor istraživačkog rada. "Ovo je značajan napredak, jer tipični tanki slojevi solarne ćelije koji se nalaze trenutno na tržištu i takođe koriste amorfne silikone imaju aktivne slojeve između 300 i 500 nanometara debljine."

On je dodao da se ista tehnika može koristiti za stvaranje solarne ćelije koje obuhvataju i druge aktivne materijale kao što su kadmijum telurid, galijum indijum selenid bakar i organski materijali.


Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;