Uži izbor za RIBA Stirling Prize 2012

24.07.2012. | Guardian

U trci za prestižnu britansku nagradu Stirling našli su se zgrada teatra, laboratorija, bankarska kula, onkološki centar i naravno Olimpijski stadion.

Nagrada Stirling, ustavnovljena 1996. godine od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), najprestižnija je nagrada u oblasti arhitekture u Velikoj Britaniji. Da biste ušli u izbor morate biti član RIBA-e a izvedeni objekat može biti bilo gde u Evropi. Nagrada za prvo mesto nosi sa sobom novčani iznos od 20.000 funti ali i, što je mnogo važnije, veliki prestiž.

Prošle godine nagradu je osvojila čuvena Zaha Hadid a ove godine Stirling će, kako prenosi Guardian, osvojiti neko od arhitekata koji su projektovali:

Olympic Stadium 2012, London

Olimpijski stadion dobio je negativne komentare kada je njen dizajn otkriven pre pet godina - previše običan. Sada, jednostavnost i njegovo ekonomično korišćenje čelika se posmatra kao vrlina i kao takav našao je svoj put do užeg izbora na RIBA Stirling 2012. godine.

Lyric Theatre, Belfast

Lepo razmotren kao ideja i funkcionalno pozorište koje je u Dablinu osnovao biro O'Donnell, koji je prošle godine ušao u uži izbor za nagradu An Gaelaras kulturnog centra u Deri. Sa ulaza se nastavlja kroz foajere i barove do centralnog prostora za izvođenje performansa u srcu zgrade,  a sama zgrada ima divan pogled na reke i zelenila. Za izgradnju ovog objekta iskorišćeno je puno cigle i drveta.

Maggie’s centre, Gartnavel, Glasgow

Ovim užim izborom projekta, OMA pokazuje da može da uradi nešto lepo. Ovo je jedan od Megi centara za lečenje od raka, gde vodeće arhitekte projektuju mesta za pacijente i njihove roditelje. Ideje za centre su zamišljene od strane arhitekte Čarlsa Dženksa i njegove supruge, Megi Kesvik, koja je umrla od raka.

New Court, Rothschild Bank, London   

S obzirom da bankari i nisu nešto baš popularni, bilo bi potrebno čudo da neko od strane sudija Stirling da ovu prvu nagradu. Samo arhitektonskom zaslugom je kandidat: ona teži da stvori sedište za moćne finansijske institucije, a takođe nudi otvoreni prostor van uske ulice grada Londona. To je kompleksno i ponekad razigrano, čak i ako ne u potpunosti politički korektno.

The Hepworth, Wakefield

Trezvena, impresivna umetnička galerija nazvana po umetnici Barbari Hepvort. Projektovao ga je Dejvid Čiperfild, koji ima nekoliko pokušaja osvajanja Stirling nagrade, i samo je jednom u tome uspeo, 2007. godine. Njegove prednosti su pažnja na svetlo, prostor i materijal, ali su sudije očekivale nešto više spektakularno. Smešten pored vode i istorijskih industrijskih objekata, Hepvort nastoji da oponaša svoju žilavost sa pigmentnim strukturnim betonima.

The Sainsbury Laboratory, Cambridge

 Mesto gde je vodeći svetski naučnici mogu da proučavaju biljke u okruženju Univerziteta u Kembridžu Botaničke bašte. Arhitektonski pristup je pravolinijski, dobro građen, sa oštrim, pravim linijama.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...