INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hiper - strateški Singapur

17.07.2012. | Sustainablecities

Urbana populacija u svetu će eksplodirati - to je činjenica, i to je nezaustavljivo. Ono što ne znamo je koliko gradova će opstati u budućnosti. Hoćemo li imati gradove koji žive u košmaru - kriminal, nepokretnost, zagađenost. Ili ćemo imati gradove koji su održivi, zeleni i prijateljski nastrojeni? Širom sveta, gradovi, akademici i mreže se bore da pronađu odgovore. Na Svetskom samitu Gradova u Singapuru u julu 2012. godine, gde je budućnost gradova bio na dnevnom redu, ministarka životne sredine u Singapuru predstavila je ovu temu na način kako gradski lideri treba da nastave na osnovu uspeha u Singapuru:

"Izgradite najlepši grad. Sadite onoliko biljaka koliko god možete. Investirajte u najnovije tehnologije. Uštedite energiju, vodu i resurse. I pronađite poštenog, kompetentnog i vizionarskog vođu '(Ministar životne sredine, dr Vivijan Banakrišnan).

Zvuči lako - uvek težimo ka najboljim tehnologijama i najboljim liderima - a to je upravo razmišljanje koje je doneo Singapur, koji se i danas smatra jednim od najprosperitetnijih gradova u svetu (Globalni indeks Gradovi u 2012).

Grad - država od 5 miliona stanovnika, skoro bez ikakvog prirodnog resursa, Singapur je uvek bio primoran da se u njemu pažljivo planira unapred. Uzmimo nekoliko primera. Prvo, pre oko 50 godina, Singapur je bila siromašan i njemu su bile preko potrebne investicije, ali politika je bila takva da se ne investira u zagađujuću industriju - samo veoma čista industrija je bila dozvoljena na ovom malom ostrvu. Drugo, velika ulaganja u infrastrukturu su samo dobrodošla ako bi bila od pomoći u stvaranju ekonomskog rasta. I treći primer dugoročnog sveobuhvatnog planiranja dolazi iz stanovanja. Kada je Singapur postala nezavisna država, dobro i pristupačno stanovanje bio je jedan od prvih prioriteta za vladu.

"Nijedna vlada nema dovoljno novca, ali morate da odlučite šta je najvažnije za vas, i vi ćete napraviti pravi izbor, ako se osvrnemo na veoma dugoročne planove. Ako pogledate vrlo kratkoročne planove i brinete o sledećim izborima, ne možete napraviti pravi izbor. U Singapuru, nismo potrošili novac na stvari koje ne pomažu zemlju ili ekonomiju, i bili smo veoma disciplinovani "(Dr Kun Hin Čeong, generalni direktor, Singapur).

U slučaju Singapura, praksa dugoročnog planiranja je dominirala od strane države - u potpunosti pristupu odozgo - nadole. Ali kada je reč o izgradnji više održivih gradova za budućnost, takođe ne bi trebalo da bude mesta za pristup odozgo-nagore. Prema rečima dr Čeong, dugoročno urbanistički plan je takođe ovde potreban:

'Najviše obećava razvoj u gradovima u poslednjih nekoliko godina. Jedan od načina je da gradovi shvate da moraju da rastu na održiv način. Svi gradonačelnici govore o tome. Ali, ne možete samo da imate pristup odozdo - nagore. Takođe treba imati dugoročni urbanistički plan "(Dr Kun Hin Čeong, generalni direktor, Singapur).

Jasno, Singapur je jedan od naprednih gradova u svetu kada je u pitanju stvaranje veoma efikasnog, održivog grada sa naprednim tehnološkim rešenjima, posebno u vodoprivredi, transportu i izgradnji zgrada. Takođe je grad - država sa veoma visokim nivoom dohotka i životnog standarda.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;