INFONET-468X60-BANNER

Hiper - strateški Singapur

17.07.2012. | Sustainablecities

Urbana populacija u svetu će eksplodirati - to je činjenica, i to je nezaustavljivo. Ono što ne znamo je koliko gradova će opstati u budućnosti. Hoćemo li imati gradove koji žive u košmaru - kriminal, nepokretnost, zagađenost. Ili ćemo imati gradove koji su održivi, zeleni i prijateljski nastrojeni? Širom sveta, gradovi, akademici i mreže se bore da pronađu odgovore. Na Svetskom samitu Gradova u Singapuru u julu 2012. godine, gde je budućnost gradova bio na dnevnom redu, ministarka životne sredine u Singapuru predstavila je ovu temu na način kako gradski lideri treba da nastave na osnovu uspeha u Singapuru:

"Izgradite najlepši grad. Sadite onoliko biljaka koliko god možete. Investirajte u najnovije tehnologije. Uštedite energiju, vodu i resurse. I pronađite poštenog, kompetentnog i vizionarskog vođu '(Ministar životne sredine, dr Vivijan Banakrišnan).

Zvuči lako - uvek težimo ka najboljim tehnologijama i najboljim liderima - a to je upravo razmišljanje koje je doneo Singapur, koji se i danas smatra jednim od najprosperitetnijih gradova u svetu (Globalni indeks Gradovi u 2012).

Grad - država od 5 miliona stanovnika, skoro bez ikakvog prirodnog resursa, Singapur je uvek bio primoran da se u njemu pažljivo planira unapred. Uzmimo nekoliko primera. Prvo, pre oko 50 godina, Singapur je bila siromašan i njemu su bile preko potrebne investicije, ali politika je bila takva da se ne investira u zagađujuću industriju - samo veoma čista industrija je bila dozvoljena na ovom malom ostrvu. Drugo, velika ulaganja u infrastrukturu su samo dobrodošla ako bi bila od pomoći u stvaranju ekonomskog rasta. I treći primer dugoročnog sveobuhvatnog planiranja dolazi iz stanovanja. Kada je Singapur postala nezavisna država, dobro i pristupačno stanovanje bio je jedan od prvih prioriteta za vladu.

"Nijedna vlada nema dovoljno novca, ali morate da odlučite šta je najvažnije za vas, i vi ćete napraviti pravi izbor, ako se osvrnemo na veoma dugoročne planove. Ako pogledate vrlo kratkoročne planove i brinete o sledećim izborima, ne možete napraviti pravi izbor. U Singapuru, nismo potrošili novac na stvari koje ne pomažu zemlju ili ekonomiju, i bili smo veoma disciplinovani "(Dr Kun Hin Čeong, generalni direktor, Singapur).

U slučaju Singapura, praksa dugoročnog planiranja je dominirala od strane države - u potpunosti pristupu odozgo - nadole. Ali kada je reč o izgradnji više održivih gradova za budućnost, takođe ne bi trebalo da bude mesta za pristup odozgo-nagore. Prema rečima dr Čeong, dugoročno urbanistički plan je takođe ovde potreban:

'Najviše obećava razvoj u gradovima u poslednjih nekoliko godina. Jedan od načina je da gradovi shvate da moraju da rastu na održiv način. Svi gradonačelnici govore o tome. Ali, ne možete samo da imate pristup odozdo - nagore. Takođe treba imati dugoročni urbanistički plan "(Dr Kun Hin Čeong, generalni direktor, Singapur).

Jasno, Singapur je jedan od naprednih gradova u svetu kada je u pitanju stvaranje veoma efikasnog, održivog grada sa naprednim tehnološkim rešenjima, posebno u vodoprivredi, transportu i izgradnji zgrada. Takođe je grad - država sa veoma visokim nivoom dohotka i životnog standarda.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;