INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kako napreduje izgradnja i rekonstrukcija fudbalskih stadiona u Srbiji?

11.07.2012. | E-kapija

Negde brže, negde sporije, ali na srpskim stadionima ovog leta nešto se ipak dešava. Najnovije vesti stižu iz Kragujevca – pored izgradnje nove poslovne zgrade sa svlačionicama, u ovoj godini na stadionu "Čika Dača" biće postavljeni i reflektori.

Pred početak "Jelen Superlige" u avgustu, pravo je vreme da se sazna ko će na svoju travu, gde će se golovi davati i noću, i šta je od velikih najava najbliže ispunjenju.

Osvetljene stadione za sada imaju superligaši "Partizan", "Zvezda" i "Vojvodina", a od nedavno i drugoligaš "Napredak" iz Kruševca. Njima bi uskoro trebalo da se pridruži i stadion "Radničkog 1923". U Kragujevcu ne skrivaju zadovoljstvo, i kažu da su ovim povodom u gradu na Lepenici boravili menadžeri "Phillips"-a, koji bi trebalo da sačine projekat osvetljenja stadiona. Dogovoreno je da postavljenje stubova i trafostanica finansira Skupština grada, a reflektore će obzbediti FSS. Predviđeno je da "Radnički 1923" i "Zvezda" 15. septembra odigraju prvu utakmicu pod svetlima.

Na "Čika Dači" je počelo rušenje neuslovnih objekata u kojima su do sada bile smeštene svlačionice i službene prostorije, a novi objekat trebalo bi da bude završen za dva i po meseca. Kragujevčani najavljuju i da se neće zaustaviti na tome, ali kako se mnogo toga do sada završavalo samo na najavama, ljubitelji fudbala ne bi trebalo da se odmah previše raduju. Za 2013. planirana je rekonstrukcija zapadne tribine, izgradnja VIP i novinarske lože, i pokrivanje tribine za gledaoce.

- Ostaje da završimo i istočnu tribinu, koja zahteva najveća ulaganja, ali taj posao realizovaćemo za tri-četiri godine. Pre dve godine sačinjen je glavni projekat za 3.600 kvadratnih metara prostora, u kojem će biti obezbeđeno sve ono što je potrebno jednom savremeno opremljenom stadionu. Pored, svlačionica, ekonomata, kancelarija, teretane, prostorija za prateće službe, u novom delu istočne tribine biće izgrađen i stambeni prostor za mlade fudbalere – objasnio je nedavno Darko Stojanović, generalni sekretar kragujevačkog superligaša.

Fudbalski klub iz Kule nedavno je najavio da želi da se pridruži "Karađorđu" – jedinom vojvođanskom stadionu na kome se utakmice mogu igrati i noću.

FK "Hajduk" zajedno sa opštinom Kula aplicirao je za dobijanje reflektora, a tvrde da su ispunili sve zadate uslove – napravljen je "moderan projekat novih reflektora, obezbeđena saglasnost opštine Kula i u budžetu za ovu godinu već su predviđena sredstva za postavljanje četiri stuba, obezbeđena sredstva za uređenje već postojeće trafostanice u krugu stadiona." Iduću sezonu Kuljani će prema rečima direktora kluba Dragana Tadića, dočekati sa novim svlačionicama i proširenom upravnom zgradom.

Iz Niša, posle mnogobrojnih problema, zaustavljanja, počinjanja i muka sa dozvolama, najavljuju lepe vesti. Rukovodilac projekta rekonstrukcije Miomir Pešić potvrdio je da će prva faza, odnosno preuređenje istočne, severne i južne tribine, biti okončana 1. oktobra. Sve što će do tada biti urađeno košta 1,1 milijardu dinara. Sredstva su obezbeđena iz državne i manjim delom gradske kase.

Stadion "Metalca" u Gornjem Milanovcu, sudeći po komentarima stručnjaka u javnosti, ali i mišljenjima ljubitelja fudbala na forumima, verovatno je objekat koji je dobio najpozitivnije ocene u poslednjih nekoliko godina. Navijači najviše hvale budući izgled, ali i to što izgradnja teče glatko.

Jedan od mogućih razloga za ovakvu efikasnost sigurno je to što se ovaj stadion, vredan 3 miliona evra, gradi privatnim kapitalom - 85% sredstava obezbedila je kompanija "Metalac", a 15% sam klub.

- Radovi se privode kraju, i trebalo bi da budu završeni do 15. avgusta – rekao je sekretar FK "Metalac" Zvonko Jevremović. - Trebalo je da već danas počnemo da postavljamo busene na terenu, ali kako nam trava stiže iz Mađarske, a na graničnim prelazima su velike gužve, postavljanje kreće sutra - dodao je Jevremović.

I fudbaleri "Borca" mogu da budu zadovoljni, jer radovi na izgradnji novom stadiona teku planiranom dinamikom. Za "eKapiju" su u ovom klubu rekli da bi posao mogao biti završen već u septembru.

- Prema rečima izvođača radova – preduzeća "Ratko Mitrović", izgradnja teče planiranom dinamikom. U toku je pokrivanje poslovne zgrade, istočna tribina je u srednjoj fazi, kopaju se reflektorske jame... Mislimo da bi radovi već negde u septembru mogli biti okončani – kazao je sekretar FK "Borac" Srđan Nedović.

Iako dobri primeri nekoliko stadiona pokazuju da ulaganje u fudbalsku infrastrukturu nije samo stvar retkih izuzetaka, celokupna situacija na srpskim stadionima ne bi se mogla oceniti kao previše dobra. To, između ostalih, potvrđuju i dalji problemi sa Omladinskim stadionom u Beogradu koji je na ivici propadanja, muke subotičkog "Spartaka" koji je doveden u sitauciju da nema gde da igra...Osim toga, tu je i pitanje koje se već neko vreme u Srbiji gura pod tepih - koliko će stadioni koje sada gradimo, zapravo biti isplativi, i u stanju da se sami izdržavaju.

Najavljeno je da će "Radnički Niš" prve utakmice na ovom terenu moći da igra već sledećeg meseca. Sezona u "Superligi" počinje 11. avgustva, a Nišlije su se u elitu vratile posle devet godina pauze. Gradonačelnik Niša i predsednik Skupštine "Radničkog" Miloš Simonović rekao je da će niški tim tražiti od FSS da prva dva kola igra u gostima zbog bolje pripreme stadiona.

Grad Niš trenutno traži partnera za rekonstrukciju preostale zapadne tribine, za šta je potrebno oko 5 miliona evra. U poslednjoj fazi u planu je natkrivanje stadiona, a na krovu bi trebalo da budu postavljeni solarni paneli. Nišlije se nadaju da bi objekat mogao biti dopunjen i dodatnim sadržajima, koji bi svakako doprineli da kompleks bude profitabilniji, i kažu da se sa stranim partnerima pregovara da iza zapadne tribine budu izgrađeni hotel, tržni centar ili restoran.

Obnovljeni "Čair" imaće 6.000 stolica više, ukupno 18.000. Za osveljenje, sredstva su obezbeđena iz donacije FSS, a Grad Niš učestvuje sa sredstvima za peskiranje i farbanje stubova. Na sva četiri reflektora ukupno će biti 160 lampi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;