Projekat intervencije za crkvu Sant Frances

10.07.2012. | Arch Daily

Intervencija u crkvi manastira Sant Frances, koja se nalazi u srcu Katalonije, gradu Santpedor, bila je namenjena za konvertovanje zgrade u kulturnu ustanovu. Dve sprovedene faze dozvoljavaju da se zgrada koristi kao auditorijum i višenamenski kulturni prostor. Očekuje se da će u budućnosti, treća faza omogućiti gornjim spratovima u kapelama (na južnoj strani crkve) da se koriste kao istorijski arhiv.

Kompleks Sant Frances sagrađen je u XVIII veku od strane franjevačkih sveštenika. Manastir, koji obuhvata renoviranu crkvu, sagrađen je između 1721. i 1729. godine. Kompleks je korišćen kao manastir do 1835., a 2000. godine, manastir do tada u ruševinama, srušen je od strane države. Samo crkva i deo oboda zida manastira bili su u veoma lošem stanju.

Sa renoviranjem crkve krenulo se u 2003. godini. Zgrada nikada nije bila izolovana. U stvari, postojeći gornji spratovi bočne kapele crkve su bile jedinice na kojima se jedino može pristupiti sa prvog sprata manastira, ali ne iz same crkve. Sa rušenjem manastira, crkva, koja je prvobitno imala samo dva zida, otišla je na četiri. Spoljašni izgled crkve bio je zanimljiv samo iz istorijske perspektive. Unutrašnjost se međutim pokazala, uprkos oronulošću, izuzetno prostorno kvalitetna. Zahvaljujući tonama krova i plafona, crkva iznenađujuće izgleda uvećana uz pomoć velikih priliva prirodnog svetla. Unutrašnjost crkve, koja prvobitno uopšte nije imala prirodnu svetlost, je sada veličanstveno svetla.

Projekat intervencije održavao je veličinu i prostorni kvalitet crkve, kao i važni ulazak prirodne svetlosti. Pokušaj da se održi svetlost različitim tačkama navelo je predlaganje različitih rešenja: velike kosine na severnoj strani, sa pogledom na svetlarnik zvonika iz unutrašnjosti, otvorena glavna kapela i smanjenje krova na samom početku kako bi obezbedio svetlo koje dostiže do unutrašnjosti ulaznog zida.

Renoviranje zgrade je razvijeno sa ciljem razlikovanja izvoda novih elemenata (korišćenjem savremenih građevinskih sistema i jezika) sa originalnim elementima ove istorijske crkve. Sa ciljem očuvanja svih aspekata prošlosti zgrade, intervencija je ne skrivene tragove, rane ili ožiljke. Dakle, oni su ostali vidljivi na udubljenjima, rupama gde su nekada bili tragovi nestalih elemenata. Drugi izazov je bio da se održi jedinstvo i dimenzija crkve - čak i sa novim količinama za upotrebu i zahtevima crkva nikada nije imala stepenice ka gornjim spratovima, toalete, sobe i opremu. Da bi se očuvao osećaj prostora i jedinstva unutar crkve, te količine su se nalazile ispred zgrade ili su smeštene unutar na način koji održava viziju jedinstvenog prostora i glavne kapele.

Skup stepeništa i rampi, pored izgrađenih od obezbeđivanja pristupa gornjim spratovima crkve, takođe, definišu kružnu putanju koja preovladava kroz ceo objekat, poput Muzeja. Ovaj kružni put dozvoljava ulazak u crkvu sa različitih tačaka gledišta. Izgradnja zgrada i metode koje se koriste su nastojale da ojačaju crkvu. Intervencija nastoji da sačuva istorijsku zaostavštinu građevine kako bi dala ovom drevnom manastiru jedinstven, savremen oblik.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...