INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kolombo neboder u Šri Lanci

21.06.2012. | Arch Daily

Arhitektonski biro Safdie je nedavno izabran da projektuje novi neboder u Kolombu, Šri Lanka. Projekat sa 69 sprata mešovite namene će biti prvenac za arhitektu Moše Safdie u Šri Lanki, a očekuje se da će biti najviša stambena zgrada u Kolombu kada bude završen.

Projekat uključuje ekspanzivne zajednice prostora kao zajednice vrtove, zajedničke spoljašnje prostore u gornjim nivoima zgrade i individualne krovne bašte ili terase za svaki boravak, kako bi omogućili pristup otvorenom prostoru u velikom urbanom stanovanju.

Zgrada sa 69 spratova mešovite namene nalazi se u centru grada pored jezera Beira, sa pristupačnim maloprodajnim objektima na nivou tla. Kolombo Projekat se oslanja na projekat Safdie iz 1967. godine u Montrealu. Od tog vremena, kompanija Safdie je nastavila da gradi projekte koji obuhvataju fraktalnu geometriju, površinsku teksturu, dramatičnu strukturu koja je otvorena prema nebu i ulicama i povezuje zajedno most i vrtove u vazduhu.

Kolombove zgrade sadrže dva tornja, naslonjeni jedni ka drugom. Opšti oblik sužava se ka nebu, tako da iako je prilično velika zgrada, ona se održava na liniji horizonta. Struktura je veoma racionalizovana, propraćena unakrsno ventilacijom i višestrukoj izloženosti u svakoj stambenoj jedinici. Kule su orijentisane na kretanje sunca i da maksimiziraju protok vazduha u tropskoj klimi, i iskorišćavaju pogled od 270 stepeni ka Indijskom okeanu i jezeru Beira.

Na prizemlju, maloprodajni objekti na zapadnoj strani prema Beira jezeru postavljaju standard za budući razvoj duž planirane pešačke zone Lakefront.

Pradip Sureka (Pradeep Sureka), direktor Indokean projektanta (PVT)  je izjavio: "Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa Moše Safdie na ovom projektu. To je od velike važnosti za nas pa smo izabrali arhitektu sa listom pohvalnih projekata u svom portfoliju. Konkretno, Safdie projekat za Marina Bej Sends - integrisano odmaralište postalo je prepoznatljiv simbol Singapura, i uvereni smo da će on učiniti slično u prelepoj okolini jezera Beira".

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;