IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mediteranska arhitektura u Francuskoj

19.06.2012. | Arch Daily

Građevinsko zemljište leži na tankoj traci između jezera Etang de To i Sredozemnog mora na severnoj strani starog grada, blizu komercijalne luke i njenih velikih industrijskih postrojenja. Kako bi trebalo da evociramo prošlost na lokacijama i u isto vreme, preko arhitekture, uspostavimo moderni identitet za ovu tačku ulaza u grad Sete i njenim novim komšilukom? Kako bi trebalo da odgovorimo na zahteve projekta nove luke, sa morem na horizontu, a takođe održavamo put starog gradskog života?

Dizajn projekta se zasniva na tri stambena bloka postavljenih na samom prizemlju. Razvoj čine četiri različita dela: 16 saveta stanova u različitim konfiguracijama, 55 privatnih dvokrevetnih i trokrevetnih soba, stanovi, prodavnice i parkirališa. Šest spratova bloka Saveta stanova obezbeđuje prelaz sa postojećim zgradama oko nje i zato se nalazi u centru projekta. Druga dva osmopodna bloka slobodno pokazuju svoju autonomiju. Blok stoji na uglu ulice i označava ulaz u stari grad, a takođe gleda prema komercijalnim lučkim objektima i budućim dešavanjima. Blok na poleđini se nalazi iznad parking prostora i bašte. Izgleda kao izvajan objekat u sredini 'Ostrva'.

Ovi blokovi označavaju princip "mediteranske arhitekture" koja omogućava životni stil prilagođen lokalnoj klimi: otvoreni su i dnevno zaštićeni od intenzivne toplote. Postoje balkoni koji se nalaze duž fasade i tako otvoreni omogućavaju ljudima da šetaju van svojih stanova. Pocinkovani čelik štiti tokom veoma toplih dana, a takođe obezbeđuje lepu količinu privatnosti.

Izrada dobro korišćenih različitih padina na parkingu koji je čovek napravio, topografija u centru zemljišnog bloka nosi predeo bašte i parking prostora. Efekat je isečen na izlomljenim stenama i karakterističnim regionalnim postrojenjima. Tlo je zaštićeno slojem žbunja i malih drveća, koji pružaju hlad kao i uspostavljanje potrebne distance između stanova i ljudi koji koriste parkirališta.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;