Softver za predviđanje ulične buke

18.06.2012. | Gizmag

Lovci na kuće bi uskoro mogli da imaju koristan alat koji bi im služio kada krenu u potragu potencijalnih novih zona. Istraživači sa Univerziteta u Granadi su razvili softver koji tvrde da precizno predviđa buduće nivoe buke u ulici. Sistem ne samo da predviđa frekvencije, već i tip buke.

Dok lovci skupljaju informacije za potencijalne kupce kako bi se odlučili o kupovini kuće, pouzdano predviđanje količine buke u velikoj meri će zavisiti od vremena posete. Buka  koja je klasifikovana kao zagađivač od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), je jedan od glavnih faktora koji utiču na nečije uživanje i sposobnost opuštanja u okviru svog doma.

Softver dizajniran od strane istraživača sa Univerziteta Granade odseka kompjuterske nauke i veštačke inteligencije, primenjuje model neuronske mreže u sistemu koji oni tvrde da mogu da predvide urbani nivo buke sa pouzdanošću od 95 odsto.

Sistem uzima u obzir broj promenljivih, uključujući ulični tip, uslove na putu, prosečnu brzinu od prolaznih vozila i gradilišta, kako bi mogao da proizvede prognozu budućih nivoa buke. Istraživači sada rade na smanjenju broja promenljivih zahteva formiranja tačnih prognoza buke.

Za razliku od matematičkih modela koji se oslanjaju na određeni skup podataka, uglavnom namenjeni da predvide nivo buke, ekipa tvrdi da je njihov prvi urbani buka - sistem korišćenje "Soft Computing", polja kompjuterske nauke koja toleriše malo nepreciznosti i približavanje u okviru svojih kalkulacija.

Istraživački tim se oslanja na podatke skupa buke prikupljenih u Granadi 2007. godine da razvije svoj sistem, ali sada je u toku prikupljanje podataka u drugim gradovima gde mogu da potvrde svoj model.

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


FRENDS
FRENDS
BEOGRAD-ZEMUN
www.frends.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...