Softver za predviđanje ulične buke

18.06.2012. | Gizmag

Lovci na kuće bi uskoro mogli da imaju koristan alat koji bi im služio kada krenu u potragu potencijalnih novih zona. Istraživači sa Univerziteta u Granadi su razvili softver koji tvrde da precizno predviđa buduće nivoe buke u ulici. Sistem ne samo da predviđa frekvencije, već i tip buke.

Dok lovci skupljaju informacije za potencijalne kupce kako bi se odlučili o kupovini kuće, pouzdano predviđanje količine buke u velikoj meri će zavisiti od vremena posete. Buka  koja je klasifikovana kao zagađivač od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), je jedan od glavnih faktora koji utiču na nečije uživanje i sposobnost opuštanja u okviru svog doma.

Softver dizajniran od strane istraživača sa Univerziteta Granade odseka kompjuterske nauke i veštačke inteligencije, primenjuje model neuronske mreže u sistemu koji oni tvrde da mogu da predvide urbani nivo buke sa pouzdanošću od 95 odsto.

Sistem uzima u obzir broj promenljivih, uključujući ulični tip, uslove na putu, prosečnu brzinu od prolaznih vozila i gradilišta, kako bi mogao da proizvede prognozu budućih nivoa buke. Istraživači sada rade na smanjenju broja promenljivih zahteva formiranja tačnih prognoza buke.

Za razliku od matematičkih modela koji se oslanjaju na određeni skup podataka, uglavnom namenjeni da predvide nivo buke, ekipa tvrdi da je njihov prvi urbani buka - sistem korišćenje "Soft Computing", polja kompjuterske nauke koja toleriše malo nepreciznosti i približavanje u okviru svojih kalkulacija.

Istraživački tim se oslanja na podatke skupa buke prikupljenih u Granadi 2007. godine da razvije svoj sistem, ali sada je u toku prikupljanje podataka u drugim gradovima gde mogu da potvrde svoj model.

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...