INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi planiraju izgradnju najviše zgrade na svetu za samo tri meseca

18.06.2012. | Blic

Izgradnja trenutno najviše zgrade na svetu “Burdž Kalifa” u Dubaiju trajala je više od pet godina, a kineske arhitekte i inženjeri tvrde da će za svega 90 dana napraviti čak za deset metara viši soliter.

Građevinsko preduzeće “Brod sustejnabl bilding” (BSB) iz Hunana namerava da sagradi 838 metara visoku zgradu “Skaj siti”, u Čangšau, prestonici ove kineske provincije.

Oblakoder će imati 220 spratova i biće najviša zgrada na svetu, a troškovi njegove izgradnje procenjuju se na 628 miliona dolara. Kada bude završen, baciće u zasenak kineski ponos, 632 metara visok “Šangajski toranj”.

 

Izgradnja trenutno najviše zgrade na svetu “Burdž Kalifa” u Dubaiju trajala je više od pet godina

Prošle nedelje kompanija BSB dogovorila se s vlastima u Čangšau da zgrada bude podignuta u četvrti Vangčeng, a sada projekat čeka odobrenje centralne vlade.

Ali, kako graditelji misle da naprave zgradu tako brzo?

Ključ je inovativna tehnika razvijena u BSB. Većina njihovih zgrada prave se od prethodno proizvedenih komponenata, a u ovom slučaju će čak 95 odsto zgrade biti završeno pre nego što počne kopanje temelja.

Prema tvrdnjama kompanije, zgradu, koja treba da obezbedi milion kvadratnih metara korisnog prostora, povezanog sa 104 lifta, projektovao je arhitekta iz Dubaija. Planirano je da u objektu bude smešten “J hotel”, hotel na najvećoj visini na svetu.

 

Kinezi su za 15 dana sagradili hotel od 30 spratova

- Pošto je projekat još na čekanju, nećemo komentarisati “Skaj siti”, ali je teško poverovati da će BSB uspeti za tako kratko vreme da napravi zgradu višu od 800 metara - izjavio je predstavnik za štampu kompanije “Gensler”, koja je izgradila Šangajski toranj, visok 828 metara.

U BSB, međutim, ističu da im nije cilj da podignu novi kineski zaštitni znak, već da naprave štedljivu zgradu, koja neće previše koštati, kao i da i unaprede futuristički urbani stil.

Građevinska kompanija "Borad Group" je 2011. za nedelju dana sagradila zgradu od 15 spratova, a onda su rešili da pred sebe postave još jedan naizgled nedostižan cilj i za dve nedelje naprave duplo višu zgradu i u tome su uspeli.

Pogledajte po kom principu će biti izgrađena najviša zgrada:

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;