Melburn muzej - arhitektura Dentona Maršala

15.06.2012. | Archinnovations

Zgrada je jedna od poslednjih znamenitosti Melburna, završena pre više od decenije. Nazad u 1994, australijski arhitektonski biro Denton Korker Maršal (Denton Corker Marshall) dobio je međunarodno priznanje za projektovanje novog kampusa za Muzej Viktorije. Sada poznat kao "Melburn muzej", primarna je i najvažnija kulturna ustanova u ovom gradu.

 

Muzej obuhvata izložbu klastera, Imaks bioskopa, egzibicionih sala, Muzej za decu sa posebnim potrebama i Aboridžin kulturni centar, kao i istraživanje i administraciju objekata u kampusu veličine 70.000m2. Nalazi se na izuzetno osetljivom mestu, pored svetske baštine Royal Exhibition Building, i svi elementi su grupisani oko severnog i južnog proširenog dela parka i pomenute zgrade.

Galerija šuma, velika lagana drveća, ptice, insekti i ribe, vodopadi i drugi elementi viktorijanske šume, čine centralnu tačku ove ose. Karakteristično sečivo krova u zadnjem delu Muzeja je arhitektonski odgovor na kupolu na Royal Exhibition Building. Nadstrešnica koja se spušta dole ka centru, drugi je upadljiv element i služi da privuče posetioce sa obe strane ulice.

Postoje tri različite vrste izložbenih prostora: adaptivno 'Crno polje' za objektne izložbe - viši arhitektonski pogon galerije gde se prikazuju veći objekti - oblasti koji se odvajaju od mreže, kao što su muzej Dečjeg i aboridžinskog centra, zamagljuju linije između zgrade i eksponate u sopstvenom pravcu. Administrativni i istraživački kapaciteti su vidljivi posetiocima, kako bi im se omogućilo da vide iz prve ruke umetnost prikupljanja, konzervacije i restauracije.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...