INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Muzej i arheološki park ‘Cabezo de la Almagra’

16.12.2011. | Detail

Bilo je različitih uslova koji su morali biti ispunjeni u okviru projekta: predstavljanje arheološke značajnosti lokacije, naručivanje prostora koji će unaprediti sliku objekta sa pristupnog autoputa, i da postane kapija za 'Karmen' kampus Univerziteta u Huelvi.

Cabezo de la Almagra je prirodno uzvišenje, vidikovac i mesto trgovine - kroz istoriju sve do današnjih dana, preko faza rimljana, muslimana, implementacija farmi u savremenom dobu, kao i procesom uništavanja velikog dela ovog arheološkog mesta sa trenutnom izgradnjom autoputa.

Cilj parka Cabezo de la Almagra je da prikaže istoriju Huelve i objasni ovo mesto preko arheoloških otkrića. Park je smešten na vrhu brda i tamo se nalazi interpretativni centar, koji će biti prepoznatljivi generator i element reference, centralna tačka mreže puteve i artikulator muzeja na otvorenom - pružajući informativnu podršku sadržaju prostora.

u muzeju posetioci će biti obavešteni o arheološkom nalazištu, kao i o važnosti pronalazaka i njihovog tumačenja prema kontekstu u kome su nađeni, a koji se odnose na grad Onuba i sa putem koji vodi do Hispalisa.

Zgrada je razvijena na dva nadzemna sprata i sa podrumom u kome će se smestiti radionice i laboratorije. Prizemni nivo će biti prostor za informisanje. Sastojaće se od velike prostorije koja komunicira sa spoljnim svetom preko udubljenja i rampi koje vode posetioce ka arheološkim ostatcima.

Muzej je strukturiran kao interni produžetak nalazišta, nudeći otvorene i vidljive linije preko njega, odakle možete da vidite nalazišta u izvornom obliku. Kroz ovo postrojenje i promociju ideje kontinualnog kretanja, interpretacioni centar pretvara se u veliki vidikovac, odakle će biti moguće diviti se pejzažu arheološkog parka, grada, univerzitetskog kampusa i močvara reke Tinto.

Projekat pokušava da oporavi sliku Cabezo-a i razmišlja o sadnji autohtonih i spontanih vrsta, ukrasnih biljaka i drveća koje su naseljavala brdo u istorijskim periodima, kao i da odaju počast pronađenim arheološkim ostatcima.

Nekoliko materijala formalno definišu performans. Pokrivena struktura sa mat površina se podiže i čini se kao da pluta po tlu. Gvožđe je u stanju da odražava protok vremena, prepoznatljivih načina i izdržljivosti, koje su izražene na više načina. Oksidi gvožđa tope prošlost i sadašnjost, i prikazuje nam naš kulturni identitet, koji je povezan sa karakterističnom bojom reke Tinto i njenih močvara.

Podataci o projektu:

Projekat: Muzej i arheološki park ‘Cabezo de la Almagra’ u kampusu Univerziteta u Huelvi
Arhitekta: Sebastián Cerrejón Hidalgo
Saradnici: Cerrejón Arquitectos, S. L. P., Joaquín Gracia Barberán (čelična konstrukcija), José Sainz Sopeña (temelji), Carlos Enviz (poljoprivredni inženjer), Juan Manuel Campos Carrasco (arheolog), Grupo JG (postrojenja)
Lokacija: Univerzitetski kampus "El Carmen", Huelva
Površina: oko 21.500 metara kvadratnih
Izvođač: Terracivíl, S.A.
Investitor: Opštinska uprava za urbanizam grada Huelve

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;