INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Muzej i arheološki park ‘Cabezo de la Almagra’

16.12.2011. | Detail

Bilo je različitih uslova koji su morali biti ispunjeni u okviru projekta: predstavljanje arheološke značajnosti lokacije, naručivanje prostora koji će unaprediti sliku objekta sa pristupnog autoputa, i da postane kapija za 'Karmen' kampus Univerziteta u Huelvi.

Cabezo de la Almagra je prirodno uzvišenje, vidikovac i mesto trgovine - kroz istoriju sve do današnjih dana, preko faza rimljana, muslimana, implementacija farmi u savremenom dobu, kao i procesom uništavanja velikog dela ovog arheološkog mesta sa trenutnom izgradnjom autoputa.

Cilj parka Cabezo de la Almagra je da prikaže istoriju Huelve i objasni ovo mesto preko arheoloških otkrića. Park je smešten na vrhu brda i tamo se nalazi interpretativni centar, koji će biti prepoznatljivi generator i element reference, centralna tačka mreže puteve i artikulator muzeja na otvorenom - pružajući informativnu podršku sadržaju prostora.

u muzeju posetioci će biti obavešteni o arheološkom nalazištu, kao i o važnosti pronalazaka i njihovog tumačenja prema kontekstu u kome su nađeni, a koji se odnose na grad Onuba i sa putem koji vodi do Hispalisa.

Zgrada je razvijena na dva nadzemna sprata i sa podrumom u kome će se smestiti radionice i laboratorije. Prizemni nivo će biti prostor za informisanje. Sastojaće se od velike prostorije koja komunicira sa spoljnim svetom preko udubljenja i rampi koje vode posetioce ka arheološkim ostatcima.

Muzej je strukturiran kao interni produžetak nalazišta, nudeći otvorene i vidljive linije preko njega, odakle možete da vidite nalazišta u izvornom obliku. Kroz ovo postrojenje i promociju ideje kontinualnog kretanja, interpretacioni centar pretvara se u veliki vidikovac, odakle će biti moguće diviti se pejzažu arheološkog parka, grada, univerzitetskog kampusa i močvara reke Tinto.

Projekat pokušava da oporavi sliku Cabezo-a i razmišlja o sadnji autohtonih i spontanih vrsta, ukrasnih biljaka i drveća koje su naseljavala brdo u istorijskim periodima, kao i da odaju počast pronađenim arheološkim ostatcima.

Nekoliko materijala formalno definišu performans. Pokrivena struktura sa mat površina se podiže i čini se kao da pluta po tlu. Gvožđe je u stanju da odražava protok vremena, prepoznatljivih načina i izdržljivosti, koje su izražene na više načina. Oksidi gvožđa tope prošlost i sadašnjost, i prikazuje nam naš kulturni identitet, koji je povezan sa karakterističnom bojom reke Tinto i njenih močvara.

Podataci o projektu:

Projekat: Muzej i arheološki park ‘Cabezo de la Almagra’ u kampusu Univerziteta u Huelvi
Arhitekta: Sebastián Cerrejón Hidalgo
Saradnici: Cerrejón Arquitectos, S. L. P., Joaquín Gracia Barberán (čelična konstrukcija), José Sainz Sopeña (temelji), Carlos Enviz (poljoprivredni inženjer), Juan Manuel Campos Carrasco (arheolog), Grupo JG (postrojenja)
Lokacija: Univerzitetski kampus "El Carmen", Huelva
Površina: oko 21.500 metara kvadratnih
Izvođač: Terracivíl, S.A.
Investitor: Opštinska uprava za urbanizam grada Huelve

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;