INFONET-468X60-BANNER

Održivi razvoj grada na Farskim Ostrvima

08.06.2012. | AL

Arhitektonski biro Henning Larsen Architects pobedio je na konkursu za projektovanje novog dela grada od 150.000 metara kvadratnih prostora u drugom najvećem gradu na Farskim Ostrvima, Klaksviku. Područje će se sastojati od doma kulture, muzeja, stanovanja, kancelarija i prodavnica. U međunarodnom arhitektonskom konkursu otvorenog tipa predato je 154 rešenja.

Pobednički predlog se zasniva na strukturu u obliku zvezde gde centar zvezde predstavlja novi gradski trg. Špicasti delovi povezuju novu oblast sa okolnim urbanim prostorom i ukorenjuje ga u postojeći grad. Istovremeno, projekat dovodi okolni gradski prostor, zelene površine, kanale i plaže u gradski trg. Trg formira prirodnu vezu sa morem i biće srce grada.

"Naš projekat se sastoji od kontinualnog plana koji povezuje tri nove gradske oblasti sa svakom sopstvenom temom", objašnjava arhitekta Osbjorn Jakobsen (Ósbjørn Jacobsen) iz biro Henning Larsen Architects. "Projekat nudi novi zeleni, rekreativni prostor; urbani razvoj sa centralnim, ujedinjavajućim gradskim trgom i prodavnicama, kafićima i bibliotekom i, kao treći novi okrug, priobalno područje sa novim domom kulture i pomorskim muzejom, između ostalih."

Klaksvik se nalazi u severnom delu Farskih Ostrva na dva suprotna planinska grebena, povezanih sa nižom oblasti u kojoj se dve uvale sastaju. Lokacija grada je takva da ga čini posebno izloženim vetru.

"Poslednjih 50 godina urbanisti u Klaksviku su dozvolili vetru da se neometano prostire ulicama. Nasuprot tome, predlog za novi gradski centar ima istorijski, urbani pristup i ponovo uspostavlja centar grada sa udobnom mikroklimom", kaže Osbjor Jakobsen. "Rasuđeni volumeni zgrada razbijaju dominantne vetrove i doprinose obezbeđivanju novih komfornih zona u gradu."

Na osnovu pobedničkog predloga, opština Klaksvik će pripremiti novi plan za razvoj grada. Očekuje se da će plan biti završen tokom ove godine.

Novi gradski centar Klaksvika će biti osnovan tamo gde se dve uvale susreću. Plan urbanog razvoja inkorporira i jača postojeće kvalitete grada. On stvara avanturistički i živahan centar rada sa zaštićenim gradskim trgom koji će obezbediti okvir za kulturne aktivnosti i brojne druge mogučnosti. Gradski trg formira prirodnu vezu sa morem i biće srce grada.

Klaksvik je drugi po veličini grad na Farskim Ostrvima i nalazi se na ostrvu Borðoy, koje je najveće od severnih ostrva. Klaksvik se prostire na dva suprotna planinska grebena, povezanih sa nižom oblasti u kojoj se grebeni sastaju. Lokacija grada je takva da je konstantno izložen naletima vetrova koji predstavljaju veliki problem ugodnom životu.

S time, udobnost i mikroklima su važni faktori u projektovanju i razvoju grada. Rasuđeni volumeni zgrada razbijaju dominantne jugoistočne i severozapadne vetrove u Klaksviku i doprinose obezbeđivanju novih komfornih zona u gradu.

Percepcija komfora i uslova vetrova jeste subjektivna i ne može se nedvosmisleno kvantifikovati. Predlog za novi gradski centar sastoji se od razbijenih, raseljenih volumena i ulica, što je bio lokalni pristup urbanističkom projektovanju sve do polovine prošlog veka. Sa detaljnijim, lokalnim merenjima, moguće je da se podese volumeni i tako da se klimatski optimizuju same zgrade.

Konkurs za razvoj Klaksvika je bio otvorenog i međunaorodnog tipa, koji je pokrenut ranije ove godine. Ukupno 154 projektnih rešenja je podneto u anonimnom konkursu. Prvog juna 2012. godine, pobednik je proglašen. Trideset projektinih rešenja je izloženo u Skupštini grada Klaksvika.

"Mišljenje žirija je takvo da je ovo rešenje pružilo jasan i arhitektonski atrkativan odgovor na konkursne zahteve i da će ono dati Klaksviku uzbudljivu i inspirativnu osnovu u njegovom kontinuiranom radu razvoja novog gradskog centra."

Više o projektu:

Lokacija: Klaksvik, Farska Ostrva
Investitor: Opština grada Klaksvik
Arhitektura: Henning Larsen Architects
Ukupna površina: 150.000 kvadratnih metara
Godina projekta: 2012
Tip: urbanistički projekat
Nagrada: prvo mesto na otvorenom, međunarodnom takmičenju

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;