INFONET-468X60-BANNER

Tropski istraživački institut Smitsonijan

07.06.2012. | Solaripedia

Institucija Smitsonijan (The Smithsonian Institution) je projektovala istraživački kampus na ostrvu Kolon u Bokas del Toro, Panama. Ovo ostrvo se nalazi izvan obale Karipskog mora na osetljivom mestu pored mangrove močvare. Poznat kao Smithsonian Tropical Research Institute (STRI), projekat njene velike "zelene" laboratorijske zgrade se zasniva na "neto nultom uticaju" - prikupljanje sopstvene vode, tretiranje svog otpada, i generisanje sopstvene energije.

Oblik samog objekta je i namenski projektovan za energetsku efikasnost. Volumeni enterijera su pod senkom velikim fotonaponskim krovovima, koji smanjuju direktnu toplotu. Izrada uskog plana, zajedno sa prostorom između dva krova, omogućava unakrsnu ventilaciju pružajući zgradi svetlost i pogled. Transparentno niži krov, uz delimično transparentni fotonaponski krov, propušta optimalno pet odsto dnevne svetlosti u unutrašnjost prostorija. 38 kilovata fotonaponskog gornjeg krova proizvodi oko 75 odsto energetske potrebe zgrade.

Podizanje cele zgrade na betonskim stubovima pomaže se da uhvati povetarac koji bi se koristio za pasivno hlađenje, a takođe pruža zaštitu od poplava. Klima se uvodi tako da pojedinačne sobe imaju odvojeno hlađenje. Materijali su izabrani iz ekoloških razloga, i, gde je to moguće, ostali su nedovršeni. Posečeno lokalno drvo je iskorišćeno za gornje strukture zgrade. Sistem kišnice usmerava svu kišnicu s krova i koristi je kao glavni vodosnabdevač zgrade. Svako prekoračenje vode iz ovog sistema na licu mesta izliva se do ribnjaka.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;