IZOLACIJA-468X60-BANNER

Afrika dobija svoj najviši toranj

06.06.2012. | b92

Do 2018. biće izgrađen toranj koji će Afriku ubrojiti u prvu ligu svetskih nebodera. Reč je o projektu nazvanom Centurion Symbio-City koji će dostići visinu od 447 metara ili 110 spratova, što je duplo više od Carlton-a i više i od Empire State Building-a.

 

Postaće 14. najviša građevina na planeti. Nalaziće se u Centurionu – između južnoafričke administrativne prestonice Pretorije i njenog komercijalnog glavnog grada Johanesburga.

U planu je izgradnja tri tornja – jednog stambenog i dva poslovna, a imaće hotel, prodavnice i konferencijski centar, kao i 10 hektara parka uz jezero. Možda najzanimljiviji je preliminarni dizajn krova, jer će se na njemu nalaziti drveće i bazen.

Carlton Centre drži reputaciju najviše zgrade u Africi već skoro 40 godina. Na drugom mestu je džamija Hasan II u Kazablanci (Maroko), a prate je Ponte City u Johanesburgu, alžirski Bahia Centre i Nitel Building u Nigeriji.

Gaj Trangoš, arhitekta u Johanesburgu kaže da je od 30-tih godina Afrika aktivno počela da gradi nebodere. Ipak, on kritikuje plan Centurion Symbio City.

„Osećam da je ovaj plan loše napravljen, pre svega zato što se zgrada neće uklapati u urbani kontekst. Ako se neboder gradi između Johanesburga i Pretorije, sigurno će postojati problemeni u vlasničkim odnosima. Zabrinjavajuća je i činjenica da projektanti koriste vertikalu kao model razvoja gde on nije neophodan, budući da naši pejzaži postaju prepuni prepoznatljivih građevina“.

Izgradnju je najavio Kgosienco Ramokgopa, gradonačelnik Tšvane, opštine u kojoj će se nalaziti Centurion.

„Izgradnjom ovog centra, otvoriće se nova radna mesta i to 10.000 za potrebe gradnje i 4.000 posle nje“, kaže on. Ipak, lokalni preduzetnici kritikuju projekat jer ih niko nije konsultovao. Strahuje se da oni neće uspeti da opstanu, jer neće moći da konkurišu tako velikom projektu.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...