INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zalivske zemlje ulažu milijarde dolara u širenje aerodroma

30.05.2012. | Tanjug

Zalivske zemlje izdvajaju desetine milijardi dolara u širenje i modernizaciju aerodroma, u nastojanju da snažno podignu putnički saobraćaj i da ojačaju poziciju regionalnog saobraćajnog centra za globalna putovanja u odnosu na konkurenciju.

Šeik Ahmed bin Saeed al-Maktum, predsednik aerodroma u Dubaiju i prevoznika "Emirejts erlajnz", koji ima jednu od najvećih stopa rasta na svetu, izjavio je, u pokušaju da opravda ulaganja ogromnih iznosa u taj sektor, da kompanija samo "pokušava da zadovolji sve veću potražnju".

Na konferenciji predstavnika aerodroma u Dubaiji ponovljeni su planovi ulaganja 7,8 milijardi dolara u okviru strateškog plana do 2020, u povećanje kapaciteta Međunarodnog aerodroma u Dubaiju, najprometnije vazdušne luke na Bliskom istoku. Predviđa se rast broja putnika sa 60, na 90 miliona do 2018, prenele su agencije.

Putnički saobraćaj preko dva aerodroma u Dubaiju je više nego udvostručen u poslednjih sedam godina, sa 24,8 miliona putnika u 2005. na 50,1 u 2011. Aerodrom u Dubaiju se nalazi na četvrtom mestu u svetu po obimu međunarodnog putničkom saobraćaju, i koristi se za tranzit između zapada i Azije i Australije.

Izvršni direktor aerodroma u Dubaiju Pol Grifit izjavio je da je kompanija fokusirana na završetak projekta kojim će se kapaciteti povećati na 75 miliona putnika. Rekonstrukcijom će se takođe omogućiti prihvat najvećeg putničkog aviona na svetu A380, pošto je "Emirejts erlajnz" veliki kupac tih "Erbasovih" letelica. Avionski sektor sada doprinosi sa 28 odsto bruto domaćeg proizvoda Dubaija, ili 22 milijarde dolara.

U svim zemljama naftom bogatog regiona ulažu se ogromna sredstva u širenje i modernizaciju aerodroma, kao i izgradnju novih saobraćajnih centara, a prema najnovijim podacima, Dubaiji, Doha i Abu Dabi će do 2015. dostići ukupan godišnji kapacitet od 190 miliona putnika. Planovi o povećanju vazdušnog saobraćaja u zemljama Zaliva objavljeni su u trenutku kada je Udruženje međunarodnih vazdušnih prevoznika (IATA) smanjilo procenu rasta profita avionskog sektora prošlog meseca zbog straha od skoka cene goriva posle tenzija na Bliskom istoku, kako i posledica evropske dužničke krize.

Aerodrom u Abu Dabiju, centru "Etihad ervejza", povećao je mogucnosti prihvata broja putnika za šest godina, sa 5,3 miliona u 2006, na 12 miliona u 2011. Sada ima kapacitet za transfer 12,5 miliona putnika godišnje, ali će povećati mogućnosti na 47 miliona kada se čitav aerodromski komples završi.

Katar podiže novi aerodrom, oko četiri kilometra istočno od postojeće vazdušne luke, koja je proširena i modernizovana za prihvatanje sve većeg broja putnika, budući da "Katar ervejz" povećava broj letova. U novi aerodrom uloženo je 14,5 milijardi dolara i imaće kapacitet za 24 miliona putnika kada prva faza bude završena ove godine. Kada projekat bude kompletiran 2015, aerodrom će moći da prihvati oko 50 miliona putnika.

Kuvajtski stari aerodrom takođe će biti proširen u šta će biti uloženo šest miliajrdi dolara, kako bi se kapaciteti gotovo udvostručili na 13 miliona putnika u 2016. godini. Saudijska Arabija objavila je plan ulaganja između 10 i 15 milijardi dolara u izgradnju i modernizaciju aerodroma do 2020. godine.

Kapaciteti aerodroma u Rijadu biće povećani sa 14 na 25 miliona putnika godišnje, a novi terminal će biti izgrađen i na aerodromu u Džedi u šta će biti uloženo 7,21 milijardi dolara, kako bi se kapaciteti povećali sa 17 na 30 miliona putnika.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;