INFONET-468X60-BANNER

Abu Dabi međunarodni aerodrom - Midfield terminal

23.11.2011. | WAN

Prošle nedelje kompanija Abu Dhabi Airports Company (ADAC) je objavila da je primila šest tenderskih predloga od prekvalifikovanih izvođača radova za dugo očekivanu zgradu Midfield terminala na Međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju. Taj budući dodatak jednom od najbrže rastućih svetskih aerodroma proširiće ga za preko 700.000 metara kvadratnih i u početku će primati oko 27 do 30 miliona putnika svake godine.

Priprema terena i izlivanje temelja počela je u 2010. godini, dok je sama izgradnja terminala planirana za drugi kvartal 2012. godine. Zgrada Midfield terminala postaće dom nacionalnoj aviokompaniji Ujedinjenih Arpaskih Emirata - Etihad Airways.

Šest prekvalifikovanih kompanija koje su se okupile, svaka za sebe, u konzorcijume su: Al Habtoor, Murray & Roberts i Hochtief; Bechtel, ENKA i Al Jaber Group; Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd, Kumho Industrial Co., China State i Al ShafarLarsen Toubro i NPC-Joannou & Paraskevaides (Overseas) Ltd; Samsung, ACC i Six Construct; i TAV, CCC i ATC. (svi linkovi ka sajtovima ovih kompanija se nalaze na kraju teksta)

Komentarušući tendersku proceduru, predsednik ADAC-a, njegova ekselencija Khalifa Al Mazrouei je rekao: "Posvećenost ADAC-a se nastavlja jer nastoji da održi rast u broju putnika konstantno planirajući velike razvojne projekte i poboljšanja aerodromske infrastrukture, objekata i usluga."

Projektovan od strane arhitektonske firme Kohn Pedersen Fox (KPF), zgrada Midfield terminala je u obliku krsta sa talasastim krovom u obliku nadstrešnica sa enterijerom koji podseća na pećinu. Projekat zgrade Midfiled terminala je ušao u uži krug za nagradu WAN Awards za 2010. godinu i to u kategoriji urbanog dizajna. Terminal je zamišljen kao prolaz/kapija ka prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata i biće smešten između dve paralelne piste, maksimizirajući kapacitet parkiranja aviona i minimizirajući rastojanja koja putnici moraju da pređu.

Midfield kompleks Abu Dabi međunarodnog aerodroma je integralni deo Abu Dabi 2030 plana - koji ima za cilj pretvaranje pustinje u 'Vrt zaliva' kroz dizajn koji odgovara njegovom prirodnom okruženju i ujedno ispunjava potrebe brzo širećeg glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Održivo projektovanje i dizajn takođe igraju glavnu ulogu u konceptu, kao što objašnjavaju iz biroa KPF: "Projekat je vođen sa nekoliko ciljeva zaštite životne sredine, uključujući i energetsko upravljanje za čitavu lokaciju; minimiziranje upotrebe vode za piće i građevinskog otpada; maksimiziranje reciklaže; upotreba termičkog omotača visokih performansi; multifunkcionalni javni prevoz; stratifikovani sistemi KGH; kontrolni sistemi objekta; energetski povraćaj; nisko-energetsko osvetljenje; obilje dnevne svetlosti; pasivno osenčenje; visokokvalitetni, trajni materijali; vozila sa pogonom na obnovljive izvore energije koje imaju niske emisije štetnih gasova i pejzažno uređenje za suvu klimu."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;