Biciklistički klub sa velodromom na krovu

25.05.2012. | Gizmag

U potezu koji bi mogao da nanese iznenadni bol neadekvatnosti biciklističkim klubovima širom sveta, arhitektonski biro NL Architects je osmislio koncept koji je ujedno veoma radiklana i krajnje jednostavan: biciklistički klub sa velodromom na krovu.

Arhitekte su pod sve većim pritiskom, čini se, da osmisle nova inovativna rešenja za krovove svojih projekata. Nekada je bilo sasvim prihvatljivo izgraditi krovove objekata koji samo štite od kiše, ili možda, pod pritiskom, smeštaju jednu ili dve jedinice za klimatizaciju, sada se od njih očekuje da se bore protiv klimatskih promena, da generišu energiju, i ako je moguće, da obezbede funkcionalne životne prostore.

Kada su upitani da projektuju biciklistički klub koji bi bio smešten u velikom letovalištu negde u južnoj Kini, biro NL Architects su napravili korak dalje, predlažući potpuno funkcionalni velodrom na krovu kluba. Smešten na krovu prodavnice za iznajmljivanje bicikala i kafića, jednom kada se izgradi biće savršeno moguće da ljudi iznajme bicikl i da ga voze satima bez potrebe da napuštaju zgradu.

Projektanti iz Holandije su uporedili njihov dizajn sa tradicionalnom pagodom, sa strmim povijenim ivicama biciklističke trake koja formira krivu strehu da tačke gledišta posmatrača sa tla. Arhitekte iz biroa NL Architecs takođe tvrdi da visoki, ispupčeni krov može da bude 'veoma dobrodošao' u tropskoj klimi južne Kine, verovatno zbog senke koje baca u neposrednom okruženju.

Biciklistički klub sa velodromom može biti izgrađen pre završetka ove godine.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...