INFONET-468X60-BANNER

Plus-energetski standard

23.05.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Plus-energetski (PlusEnergy) koncept je razvijen od strane arhitekte Rolfa Diša (Rolf Disch) koji ukazuje na izuzetnu energetsku efikasnost strukture tako da ona ima pozitivni energetski balans, zapravo proizvodeći više energije nego što je koristi. Sa završetkom svoje privatne kuće, Heliotrope, Diš je 1994. godine stvorio prvu plus-energetsku kuću na svetu. Prosta logika kuće koja stvara više energije nego što je troši je bila savršeno prirodna Dišu.

Njegov sledeći cilj razvoja bila je masovna primena ovog koncepta u rezidencijalnom, komercijalnom i prodajnom prostoru. Kako se koncept dodatno razvijao i dobijao finansijsku podršku takođe, Diš je izgradio još nekoliko projekata sa plus-energetskim konceptom.

Princip plus-energije je jednostavan koncept koji je materijalizovan u tehničkom dizajnu. "Plus-energija je osnovni ekološki imperativ", tvrdi Diš. Plus-energetski koncept je više od novog energetskog standarda, već je takođe i integrisani ekološki i arhitektonski aspekt.

Plus-energetski koncept

Da bi došao do pozitivnog energetskog balansa plus-energetski koncept koristi prednosti različitih tehnika u cilju smanjenja korišćenja energije i maksimiziranja porizvodnje obnovljive energije. Na primer, velike staklene površine na severnim i južnim stranama u plus-energetskom dizajnu pružaju maksimalne količine prirodne svetlosti koja prodire u zgradu. Ovo eliminiše potrebu korišćenja veštačkog osvetljenja tokom dana, dok ujedno prikuplja toplotu.

Trostruko izolovani prozori (U vrednost = 0,7) zarobljavaju toplotu unutra, dozvoljavajući da više toplote uđe u objekat nego da izađe. Sa dodatkom visoko efikasne izolacije, struktura je već topla u večernjim časovima i stoga joj treba manje zagrevanja.

U zgradi Sunčani brod (Sun Ship) od 5.600 metara kvadratnih, komercijalnog, maloprodajnog i stambenog karaktera, izgrađenoj po plus-energetskim principima, takve napredne tehnologije kao što su fazno menjajući materijali u zidovima i vakumska izolacija su korišćeni. Ovo omogućava maksimalnu dostupnost i korišćenje podnog prostora bez ugrožavanja efikasnosti izolacije.

Solarna tehnologija plus-energetskih zgrada je napravljena da bude estetski ugodna, tako da je integrisana u fasadu objekta. Štaviše, solarna tehnologija je napravljena tako da bude pristupačna, naročito u pogledu održavanja i popravke. Takođe, od suštinske važnosti za plus-energetski koncept jeste planiranje u okviru zajednice i integracija.

Diš veruje da plus-energetski princip mora da sadrži rešenja i za transport, upravljanje vodama i socijalno-komunikativne funkcije. Ovo je podjednako važno kao i energetska rešenja i to je razlog što je plus-energetski koncept više od novog energetskog standarda.

Važna razlika između pasivnog i plus-energetskog standarda jeste taj što plus-energetski dozvoljava da vlasnik ili stanar plus-energetske zgrade živi i radi udobno sa normalnom potrošnjom energije i bez žrtvovanja. Plus-energetski objekti se grade isključivo sa održivim, prirodnim građevinskim materijalima i umnogome je ispred pasivnog standarda zbog svog pozitivnog energetskog balansa.

Odabrani objekti

Heliotrope - prvobitno izgrađen 1994. godine kao privatna rezidencija i specijalni projekat arhitekte Rolfa Diša, predstavlja jedinstven dizajn. Heliotrope u Frajburgu (Freiburg) u Nemačkoj je prvo zgrada na svetu koje je stvarala više energije nego što koristi, energija koja je u potpunosti obnovljiva, bez emisija štetnih gasova i ugljen dioksidno neutralna.

Struktura se fizički rotira tako da prati sunce (otuda i ime zgrade - suncokret), što joj dozvoljava da sakuplja što je više moguće sunčeve svetlosti i toplote. Nekoliko različitih energetsko generacionih modula su korišćeni u zgradi uključujući i dvoosni solarni fotonaponski panel za praćenje (od 56 metara kvadratnih), izmenjivač geotermalne toplote, CHP jedinicu, i solarno-termalnu balkonsku ogradu koja obezbeđuje toplotu i toplu vodu.

Ove inovacije u kombinaciji sa superiornom izolacijom rezidencije omogućava Heliotropu da proizvodi između četiri do šest puta više energije (zavisi od doba godine) nego što potroši tokom godine. Heliotrope je takođe opremljen sa sistemom za prečišćavanje sivih voda i ugrađenim prostorom za prirodno kompostiranje otpada.

Nakon uspeha Heliotropa u Frajburgu, kompanija Hansgrohe je angažovala Dišovu firmu Rolf Disch Solar Architecture da projektuje i izgradi još jedan Heliotrop koji će se koristiti kao centar za posetioce i izložbeni prostor u Ofenburgu (Offenburg) u Nemačkoj. Treći Heliotrop je zatim naručen i izgrađen u Hilpoltštajnu (Hilpoltstein) u Bavarskoj za potrebe tehničke stomatološke laboratorije.

Jedinstveni dizajn arhitekte Diša smešta različitu iskorišćenost od privatnih stanova do laboratorija, sve vreme zadržavajući pozitivni energetski balans objekta. Pored originalnog dizajna Heliotropa, biro Rolf Disch Solar Architecture je napravio projekte veće verzije ovog koncepta koji će biti izgrađeni kao rotirajući hoteli, dajući svakom gostu predivan pogled, kao i administrativne zgrade pa čak i za potrebe izložbenog paviljona.

Solarno naselje - Sa uspehom Heliotropa, arhitektonski biro Diša je želeo da primeni njihov plus-energetski koncept za masovnu stambenu proizvodnju. Novi dizajn za plus-energetsku kuću doveo je do razvoje Solarnog naselja (Solar Settlement), zajednicu od 50 kuća izgrađenih po plus-energetskom principu. Ovaj stambeni kompleks je osvojio nagrade kao što su Kuća godine 2002, nagradu 2002 residential PV solar integration award i nagradu za najlepšu stambenu zajednicu u Nemačkoj za 2006. godinu.

To je prva stambena zajednica u svetu u kojoj svi domovi proizvode pozitivan energetski bilans, i koji je bez emisija i CO2 neutralan. Izgrađeno između 2000. i 2005. godine u Vauban četvrti u Frajburgu, Solarno naselje je dokazalo Dišovu viziju "fundamentalnog imperativa životne sredine", pošto su ove kuće već naseljene više od sedam godina i svaka od njih proizvodi više od 5.000 evra godišnje u energiji.

Karakteristike svakog doma pružaju maksimalnu energetsku efikasnost i pretvaraju račune za energiju u prihode. Arhitekta Diš smatra da je slika koju takvo naselje pruža podjednako važna kao i eko-uštede koje ono donosi. Stanari u Solarnom naselju ne tvrde da su napravili bilo kakve kompromise u svojim životnim navikama, već da su ona ekološki i ekonomski poboljšana. Napravljeni od tamnog drveta, drveni enterijer i prirodno osvetljenje obezbeđuju bogato osvetljene prostore i prirodni tok iz sobe u sobu.

Sunčani brod - Biro Rolf Disch Solar Architecture je zatim pretočio plus-energetski koncept u veliku integrisanu poslovnu/komercijalnu zgradu. Sunčani brod (Sun Ship), koji se nalazi direktno pored Solarnog naselja u Frajburgu, koristi 5.600 kvadratnih metara u komercijalne i stambene svrhe.

Sunčani brod smešta supermarket, prodavnicu tehnike i kafić/pekaru na prvom spratu, kancelarije na drugom, trećem i četvrtom spratu i devet penthaus apartmana na krovu. Kao celina, ovaj objekat proizvodi više energije nego što troši godišnje i koristi najnapredniju tehnologiju u zgradarstvu.

Neki od aspekata koji čine ovaj objekat posebno jedinstvenim su njegovi vakum izolovani zidovi, ventilacija sa 95% povraćaja toplote, trostruko izolovani prozori i energetska fasada. Kao prva pozitivno energetska kancelarijska zgrada na svetu, Sunčani brod ne samo da prikazuje ekstremnu efikasnost već i toplo radno mesto. Kancelarijski prostori su u potpunosti zastakljeni na južnoj i severnoj strani zgarde, što maksimalizuje sunčevu svetlost, poboljšava ugođaj zaposlenih i smanjuje potrebu za veštačkim osvetljenjem.

Planiranje zajednice

Planiranje zajednice ide ruku pod ruku sa održivim razvojem i zato biro Rolf Disch Solar Architecture posvećuje mnogo u njihovm dizajnu i planiranju simbiozi svojih projekta sa okolinom. Solarne zajednice stvaraju identifikaciju i ogromnu pozitivnu javnu sliku. Diš kaže da on privlače odlične stanare, inovativna preduzeća i kreativna radna mesta kroz svoje projekte.

Arhitektonski biro Rolf Disch Solar Architecture uvek teži da stvori zajednicu sa kombinovanom upotrebom ekoloških principa urbanog planiranja kao što je upravljanje saobraćajem - sa širokim, atraktivnim šetalištima, biciklističkim rutama i povezanošću javnog saobraćaja.

U Sunčevom naselju na primer, stanari i vlasnici inkorporiraju vožnju bicikala i deljenje vožnje do posla, dok samo susedstvo ima piroku slobodnu zonu bez automobila sa velikom povezanošću javnog prevoza. Rolf Disch Solar Architecture je takođe unelo zejedničko rešenje za energiju. Na primer, jedinica za kogeneraciju na biomasu je iszuzetno korisna, što zadovoljava (smanjenu) dodatne zahteve za grejanje plus-energetskih domova.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;