Hemijska reakcija koja jede CO2 proizvodeći energiju i druge korisne stvari

23.05.2012. | Gizmag

Iako postoji mnogo načina pravljenja proizvoda na bazi ugljenika od ugljen dioksida, ovi metodi obično zahtevaju dosta energije, jer su molekuli ugljen dioksida veoma stabilni. Ako energija dolazi od sagorevanja fosilnih goriva, onda će krajnji rezultat biti još više ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu. Naučnik sa Mičigen Tehnološkog Univerziteta (Michigan Technological University) je otkrio hemijsku reakciju koja ne samo da upija ugljen dioksid, već i proizvodi korisne hemikalije uz značajne količine energije.


Slika transmisionog elektronskog mikroskopa ugljen nitrida stvorenog reakcijom ugljen dioksida i Li3N

Profesor Jun Hang Hu (Yun Hang Hu) i njegov istraživački tim je razvio reakciju oslobađanja toplote između ugljen dioksida i litijum nitrida (Li3N) - jedinjenje koje je jedini stabilni alkalni metal nitrid i koje se pravi u reakciji litijuma sa azotom na sobnoj temperaturi. Reagujući litijum nitrid sa ugljen dioksidom rezultira sa amorfnim ugljen nitridom (C3N4), poluprovodnikom i litijum cijanamidom (Li2CN2), prekursor za đubriva.

"Reakcija konvertuje ugljen dioksid u čvrst materijal", kaže Hu. "To bi bilo dobro čak i ako nije korisno, ali jeste."

U smislu energetskog otpuštanja, kada je tim profesora Hua dodao ugljen dioksid na manje od grama Li3N na temperaturi od 330° C, okružujuća temperatura je gotovo odmah skočila na 1.000° C - što je, kako ističu, otprilike temperatura lave koje teče iz vulkana.

Istraživački rad tima, koji je finansiran od strane Nacionalne fondacije za nauku (National Science Foundation), objavljen je u časopisu za fizičku hemiju (Journal of Physical Chemistry).

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...