INFONET-468X60-BANNER

Pobedničko rešenje za obnovljivu energiju i smanjenje ugljen-dioksida

03.11.2011. | Gizmag

Obećavajuća nova inovacija u geotermalnoj energiji koja nudi neobično rešenje za klimatske promene, stvorena je od strane dva istraživača sa Odseka zemljanih nauka Univerziteta u Minesoti. Tehnologija se fokusira na korišćenje toplote smeštene ispod Zemljine površine. Korišćenjem ugljen-dioksida pod visokim pritiskom umesto vode u izvlačenju toplote, sistem ima potencijal da proizvede mnogo više efikasnije obnovljive energije.

U isto vreme, izdvajanjem ugljen-dioksioda ispod površine zemlje, on aktivno smanjuje atmosfersku količinu ugljen-dioksida. Slavljen je kao "dva u jedan" rešenje za klimatske promene.

Pristup, nazvan CO2-plume geothermal system (CPG) otkrili su naučnici Martin Sar (Martin Saar) i njegov student Džimi Rendolf (Jimmy Randolph) sa Odseka zemljanih nauka, Fakulteta Nauke i inženjerstva Univerziteta u Minesoti. Prvi put im je sinula ideja u 2008. godini dok su se zajedno vozili ka severnoj Minesoti na putu ka nepovezanom terenskom istraživanju prikupljanja geotermalne energije i geoloških odvajanja ugljen-dioksida.

"Spojili smo te dve stvari i rekli, 'Čekaj malo - koje su posledice korišćenja geotermalno zagrejanog ugljen-dioksida?'", priseća se Sar. "Imali smo predosećaj u kolima da bi trebalo da bude dosta prednosti u tome." Predstavili su svoju ideju Institutu za ekološke inicijative za obnovljivu energiju i okruženje (IREE - Institute on the Environment's Initiative for Renewable Energy and the Environment) Univerziteta u Minesoti, i dobili su stipendiju od 600.000 dolara za dalji razvitak njihovog koncepta.


Martin Sar

Suštinska inovacija CPG modela leži u korišćenju ugljen-dioksida pod pritiskom umesto vode. Uobičajni, konvencijalne, metode pretvaranja Zemljine toplote u elektricitet uključuju izvlačenje tople vode iz formacija stena koje se nalaze nekoliko stotina metara ispod Zemljine površine na ključnim mestima širom planete.

CPG sistem ide korak dalje korišćenjem ugljen-dioksida pod pritiskom kao podzemnom tečnošću koja prenosi toplotu umesto vode. Kako ugljen-dioksid putuje mnogo lakše nego voda kroz porozne stene, toplota može biti izdvojena brže i spremnije, čineći tako ovaj sistem više ekonomičnijim i tehnološki efikasnijim od tradicionalnih geotermalnih sistema.

Dodatne obećavajuće pogodnosti CPG sistema uključuju činjenicu da će čisti ugljen-dioksid teže rastvoriti okružujući materijal od vode, samim tim smanjujući rizik "kratkog spoja" ili zapušenje koja se dešavaju u geotermalnim sistemima zasnovanim na vodi. Stvaranje geotremalne energije sa ugljen-dioksidom umesto vodom će, takođe, biti veoma povoljno za regione gde je manjak vode.

Sar i Rendolf veruju da CPG tehnologija može da se koristi paralelno, da pospeši proizvodnju fosilnih goriva tako što istiskuje prirodni gas ili naftu iz delimično ispražnjenih rezervoara ubacivanjem ugljen-dioksid u njih. Ali, možda najveća atrakcija ovog sistema jeste obećanje stvaranje "čiste" obnovljive energije. Sakupljanjem ugljen-dioksida iz zemljine dubine, on se sprečava da izbije u atmosferu.

Sar i Rendolf sada planiraju da projekat CPG premeste u pilot fazu (probno testiranje). Njih dvojca su prijavili sistem za dobijanje patenta i planiraju da osnuju početnu kompaniju koja će komercijalizovati ovu, novu, tehnologiju. Inicijalni simulacijski rezultati CPG sistema sugerišu da oni mogu biti na početku nečega što bi moglo biti revolucionarno.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;