INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarna kuća sa ugrađenim modularnim fotopanelima na krovu

22.05.2012. | Inhabitat

Gledajući ka sunčanoj obali Barselone, paviljon Endesa, solarna kuća, je vrlo neobična struktura: oštro nagnuta sa slojevitom krovnom linijom i sa solarnim panelima. Izgrađena prošle godine u lučkom području Vilja Olimpik, modularna fasada zgrade kreativno povećava apsorpciju solarne energije.

Dizajniran od strane Insitituta za napredne arhitekture Katalonije (IAAC) uz podršku energetske kompanije Endesa, paviljon koristi solarne "cigle", koji ne samo da izoluju unutrašnjost od sunčevog zračenja, već takođe uključuju tehnologiju za prikupljanje i čuvanje informacija o energiji zgrade.

Trouglasti delovi optimizuju efikasnost solarnih panela, koji variraju u veličini i mogu se podešavati u zavisnosti od pravca Sunca. Preko ovog strateškog sistema IAAC je osigurala da fotonaponski paneli uhvate maksimalnu moguću količinu energije, a korišćenjem bočnih panela obezbeđuju pasivnu zaštitu za izgradnju tokom najtoplijih meseci u godini.

IAAC je izgradio zgradu od drveta kako bi iskoristio sve prirodne osobine i proširio visoku toplotnu izolaciju. Firma je koristila fabrički proizvedene modularne odeljke u cilju minimiziranja otpada i podržavanja dalje efikasnosti.

Uz dosta kafića i barova koje krase obalu, divan objekat više liči na brvnaru koja pripada skandinavskoj šumi nego na test centar za visoke tehnologije. Međutim, paviljon je dragocen test za informacione tehnologije mreže (i nažalost i dalje je zatvoren za javnost).

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;