INFONET-468X60-BANNER

Stakleni crep umesto solarnih kolektora kao alternativa za BiPV

26.10.2010. | Architect Magazine

Jedan od problema sa primenom solarnih tehnologija na objektima jeste i to što zahtevaju dodatnu konstrukciju za postavljanje, pa i dodatni prostor van onog neophodnog za zatvaranje objekta. Zato se sve više pristupa razvijanju BiPV solarnih sistema - integrisanih u omotač objekta.

Kada se govori o krovnim BiPV aplikacijama, one kao značajnu prednost imaju i to što naknadna instalacija solarnog sistema na krovnu ravan podrazumeva konstrukciju. Prilikom njenog postavljanja može doći do oštećenja na krovu, i najčešće je neophodno probijati hidroizolacione membrane na većem broju mesta, što ugrožava dugotrajnost krova.

Međutim, BiPV (fotonaponski paneli integrisani u zgrade) ne odnose se na solarne sisteme za zagrevanje vode - solarne kolektore. Oni u velikoj meri mogu doprineti smanjenju potreba za električnom energijom (na primer za zagrevanje vode u bojlerima), te je izazov za proizvođače predstavljalo rešenje za integrisane kolektore koji bi bili pandan integrisanim fotonaponskim panelima.

Švedska kompanija SolTech Energy ponudila je tržištu jedno takvo rešenje - transparentni stakleni crep koji koji omogućava (skoro) direktno zagrevanje vode solarnim zračenjem. Sunčeva toplota prolazi kroz crepove i zagreva vazduh u prostoru između pokrivača i krovne konstrukcije. Ovaj topao vazduh zatim se koristi za zagrevanje vode koja kruži u objektu. Isti princip može da se primeni i za sisteme sa kruženjem toplog vazduha umesto vode.

Crep slične težine i oblika kao i standardni crep od pečene gline, ove godine je dobio zlatnu medalju na sajmu Nordbygg u Stokholmu, Švedska.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;