INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Stakleni crep umesto solarnih kolektora kao alternativa za BiPV

26.10.2010. | Architect Magazine

Jedan od problema sa primenom solarnih tehnologija na objektima jeste i to što zahtevaju dodatnu konstrukciju za postavljanje, pa i dodatni prostor van onog neophodnog za zatvaranje objekta. Zato se sve više pristupa razvijanju BiPV solarnih sistema - integrisanih u omotač objekta.

Kada se govori o krovnim BiPV aplikacijama, one kao značajnu prednost imaju i to što naknadna instalacija solarnog sistema na krovnu ravan podrazumeva konstrukciju. Prilikom njenog postavljanja može doći do oštećenja na krovu, i najčešće je neophodno probijati hidroizolacione membrane na većem broju mesta, što ugrožava dugotrajnost krova.

Međutim, BiPV (fotonaponski paneli integrisani u zgrade) ne odnose se na solarne sisteme za zagrevanje vode - solarne kolektore. Oni u velikoj meri mogu doprineti smanjenju potreba za električnom energijom (na primer za zagrevanje vode u bojlerima), te je izazov za proizvođače predstavljalo rešenje za integrisane kolektore koji bi bili pandan integrisanim fotonaponskim panelima.

Švedska kompanija SolTech Energy ponudila je tržištu jedno takvo rešenje - transparentni stakleni crep koji koji omogućava (skoro) direktno zagrevanje vode solarnim zračenjem. Sunčeva toplota prolazi kroz crepove i zagreva vazduh u prostoru između pokrivača i krovne konstrukcije. Ovaj topao vazduh zatim se koristi za zagrevanje vode koja kruži u objektu. Isti princip može da se primeni i za sisteme sa kruženjem toplog vazduha umesto vode.

Crep slične težine i oblika kao i standardni crep od pečene gline, ove godine je dobio zlatnu medalju na sajmu Nordbygg u Stokholmu, Švedska.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


MLADOST-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;