Bakterija za odlaganje opasnih supstanci

26.03.2007. | Wired

Biorazgradljiva plastika koja se dobija iz ostataka stirena, mogla bi da reši probleme odlaganja opasnih supstanci i kreira eco-friendly polimer, sudeći prema najnovijim saznanjima Društva za industrijsku mikrobiologiju, do kojih se došlo na njenom 155. zasedanju u Dablinu.

Tim istraživača, otkrio je da bakterija tipa Pseudomonas putida može da pretvori 100% stirena u tip biorazgradljive plastike zvane polihidroksialkanoat ili skraćeno PHA. Bakterije se ponašaju kao minijaturne biofabrike i jedinice zaliha, koje akumuliraju plastiku istovremeno sa proizvodnjom. Otpad stirena je toksični nus-produkt vrlo razvijene polistirenske industrije. U svetu se godišnje proizvede oko 50.000 t ovog otrova, od čega je Amerika prvi zagađivač sa 25.000 t (njena godišnja proizvodnja). Ovaj otrov izaziva iritaciju pluća, slabost mišića, utiče na mozak i nervni sistem, tako da je preko potrebno pronaći način za njegovo pravilno odlaganje.

Sadašnji metod odlaganja ostataka stirena uključuje njegovo rasprskavanje po zemlji, ubrizgavanje u tlo ili paljenje, što proizvodi širenje toksičnih materija, kako objašnjava Patrik Vord, sa Odeljenja za industrijsku mikrobiologiju na Univerzitetu u Dablinu. On dodaje da sporo raspadanje ovog otrova znači da će se u našem prirodnom okruženju zadržati nekih 1.000 godina. Plastika koja se dobija iz ovih bakterija spada u tip elastičnog polimera, što znači da ima široku industrijsku i komercijalnu primenu. Sam PHA nije novina, pošto je otkriven još 1920. godine, ali mogućnost njegovog dobijanja iz bakterija jeste. Za sada se ovim putem uspelo dobiti tek nekoliko grama, dok se svetska potražnja za PHA broji u tonama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...