PRIJAVA-468X60-BANNER

Arhitektonski biro OMA projektuje Umetnički centar za Marinu Abramović

17.05.2012. | WAN

Performans umetnik Marina Abramović i arhitektonski biro OMA predstavili su planove za Njujorški umetnički centar (New York Arts Centar).

Prošle nedelje, unutar Muzeja primenjene umetnosti (MoMA), predstavnici Instituta Marina Abramović (MAI - Marina Abramovic Institute) i arhitektonski biro OMA su predstavili planove Umetničkog centra vrednog 15 miliona dolara u Njujorku koji će biti posvećen umetnosti zasnovanoj na dugotrajnosti performansi koji traju od šest sati do nekoliko dana.

Projekat su prikazali Klaus Bisenbah iz MoMA, direktor MAI Serž Le Borgn (Serge Le Borgne), gradski većnik Milana Stefano Boeri (Stefano Boeri), i partner u birou OMA i direktor njujorške kancelarije Šoehei Šhigematcu (Shoehei Shigematsu). Ovaj projekat spaja Abramovićevo četrdesetogodišnje iskustvo i pionirski rad u ovom žanru umetnosti sa inovacijama u projektovanju teatara i muzeja koje poseduje biro OMA.

Projekat obuhvata transformaciju bivšeg teniskog centra u Hadsonu, Njujork, koji se nalazi na dva sata severno od Menhetna, u prostor koji može da prihvati istraživanje i produkciju umetnosti performansa. Abramovićeva planira da koristi prostor kao 'laboratoriju za istraživanje vremenski zasnovane i nematerijalne umetnosti, plesa, teatra, filma, videa, opere i muzike - kroz saradanju sa izvođačima u domenima nauke, tehnologije i obrazovanja'. Ona takođe planira da trenira publiku Abramovićevoj metodi, koja priprema posetioce, mentalno i fizički za umetnost doživljavanja dugotrajnog rada.

Predvođeni direktorima biroa OMA, Šoeheiem Šhigematcuom i Rem Kolhasom (Rem Koolhaas), projekat će biti projektovan od strane njujorške kancelarije. Pored projektovanja prostora, OMA će dizajnirati nove tipove nameštaja, osvetljenja, i drugih elemenata koji će olakšati gledanje takvih performansa. Izgradnja se očekuje da će početi krajem sledeće godine, dok je otvaranje Umetničkog centra predviđeno za 2014. godinu.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;