INFONET-468X60-BANNER

Bambus parket

24.12.2007. | Gradjevinarstvo.rs

Na našem tržištu se od nedavno mogu kupiti BAMBUS PARKETI. Svojim kvalitetom i dekorativnošću privlače pažnju ali, kao i svaki novi proizvod, prati ih sumnjičavost zbog nedostatka praktičnih iskustava.

Bambus (Phyllostachys Pubesscens) klasifikovan je kao trava, ali zahvaljujući velikoj gustini tvrđi je od mnogih vrsta drveta. Može se naći oko 1200 varijeteta. Punu zrelost i vreme za seču dostiže već u četvrtoj godini, ali najbolje karakteristike može pružiti od 7 do 8 godine starosti. Po fizičko-mehaničkim osobinama je blizak tvrdim vrstama drveta visoke gustine.

Bambus je u svakodnevnoj upotrebi u Kini već preko 4.000 godina, ali tokom devedesetih godina prošlog veka tehnologija prerade bambusa se razvija ekstremno brzo. Bambus postaje važan građevinski materijal za Kinu i počinje da dobija veliku pažnju Vlade, proizvođača, tehnologa, ali i potrošača. Odmah zatim, zahvaljujući već usvojenim i proverenim patentima tehnološkog razvoja, počinje i proizvodnja bambus parketa. Posle osvajanja domaćeg, kineskog tržišta, počinje izvoz u Ameriku, Japan i Koreju a potom i u Evropu. Na svakom novom tržištu bambus parketi su vrlo brzo postali popularni.

Zašto su bambus parketi hit u svetu?

Bambus parketi predstavljaju perfektnu kombinaciju prirodnog materijala i moderne tehnologije, tj. ekološki proizvod vrhunske izrade. Prijatni su za okolinu i ljudsko zdravlje, ali imaju i visoke estetske odlike. Bambus parket, nakon veoma dobro prihvaćenog nameštaja od bambusa u drugoj polovini XX veka, kao da je dugo očekivan na tržištu kao sledeći korak, kako od trgovaca, tako i kod kupaca.  

Daščice bambusa se proizvode slepljivanjem letvica bambusa ekološkim lepilima (bez formaldehida) u presama visokog pritiska. Ovako proizvedene daščice su veoma zahvalne za obradu pa se bambus parketi proizvode u velikom broju dezena i nijansi boja. Zbog toga su veoma dekorativni, elegantni i privlačniji od običnih klasičnih parketa. Podovi od bambus parketa su prijatni za hodanje, pružaju dobru fleksibilnosti i dugotrajnost. Bambus parketi se prodaju završno obrađeni, što omogućava brzu postavku kojoj se pristupa nakon završetka svih građevinskih radova. Zavisno od kvaliteta podloge (betona, odnosno košuljice) ovi parketi se postavljaju na više načina:

  • lepljenjem dvokomponentnim lepkom kao i klasični parket
  • postavljanjem na roštilj od letvica ili na ploče proizvedene na bazi drveta (šperploče, OSB...) i ukucavanjem pod uglom od 45º, slično postavljanju brodskog poda
  • suvo postavljanje kao kod laminatnih podova, pri čemu se kao distanceri od zida postavljaju različiti modeli opruga.

Bambus parketi se u toku eksploatacije mogu više puta brusiti i lakirati poput klasičnog parketa. Sledeća, a možda i najznačajnija, prednost bambus parketa jeste izbalansirani odnos cene i kvaliteta.

Napominjemo da je kupovina bambus parketa samo faza u oplemenjivanju životnog prostora jer podna obloga osim dekorativnih treba da ima i upotrebna svojstva. Značajnije od odabira i kupovine bambus parketa jeste njegovo pravilno postavljanje i održavanje.

materijal

gustina (g/cm ³) uzdužna jačina (MPa) uzdužna rastegljivost (MPa) tvrdoća
bambus 0,789 152,00 12.062 71,60
breza 0,615 85,75 8.820 36,99
hrast (Azija) 0,842 111,92 15.580 73,12

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;