INFONET-468X60-BANNER

U Kini neboderi niču svakih 5 dana

11.05.2012. | Bizlife

U narednih nekoliko godina očekuje se da će u Kini biti 800 novih nebodera, odnosno četiri puta više nego što postoji u SAD. Strani arhitekti se međusobno sapliću u trci ko će dizajnirati najoriginalniji neboder u zemlji gde je nebo jedina granica. Ako veliko znači i lepo, onda je Kina s ovakvim zgradama definitivno Mis sveta. Kina pravi novi neboder svakih pet dana. U narednih nekoliko godina očekuje se da će u ovoj zemlji biti 800 novih zgrada koje idu nebu pod oblake, četiri puta više od Amerike.

"To se dešava brzinom svetlosti. Način na koji se mobilišu, od faze dizajniranja do izgradnje, ima ekstremno brz tempo", kaže Brajant Lu, predsednik arhitektonske kompanije Ronald Lu za Aldžaziru. Simboli uticaja i moći, ove megagrađevine nisu jeftine.

Toranj Jinmao u Šangaju koštao je 900 miliona dolara, a dnevno održavanje košta 150.000 dolara. Sada i manji gradovi žele deo kolača. Huasi je gradić na istoku Kine, ima blizu 36.000 stanovnika i jedan ogromni neboder, koji je viši od bilo koje evropske građevine. U novoj kineskoj panorami visina nije jedino što se računa. 
                                                                                    

Mnogi od svetski najpoznatijih arhitekata hrle na Istok. Među njima je i jedna od najcenjenijih arhitekata sveta Zaha Hadid. Njeno rešenje za kompaniju Soho uskoro će krasiti urbani krajolik Pekinga. Tu je i Hong Kong, gde se doseljava veliki broj kineskih bogataša, tako da su nekretnine sigurna investicija.

Američki arhitekta dizajnirao je ovaj stambeni blok, koji je vrlo neobičan u odnosu na ostale zgrade Hong Konga.

"Ponekad osetite da vam je potrebno nešto originalno i drugačije, nešto za šta ste sigurni da jedino može napraviti neko s reputacijom poput Franka Garija", kaže Martin Kabon, direktor Svajr Propertisa.

Kina je zemlja gde su ime i reputacija, ako ne najvažniji, onda sigurno vrlo važni. Što znači da bi za arhitekte ovaj deo sveta mogao lako postati obećana zemlja.

 Linkovi:

Povezane vesti sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;