INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcijom Empajer Stejt Bildinga ostvarene velike uštede u potrošnji energije

10.05.2012. | The Huffington Post

Rekonstrukcija Empajer Stejt Bildinga (Empire State Building) u Njujorku smanjila je potrošnju energije u neboderu više nego što se očekivalo, rekao je projektni partner u kompaniji koja je bila zadužena za ovaj posao.

Adaptacija, koja je započela 2009. godine i koja je uključivala poboljšanje 6.500 prozora na neboderu i nadogradnju sistema automatizacije, sačuvala je 2,41 miliona dolara u prvoj punoj godini pošto je većina radova završeno. To je pet posto iznad onoga što su inženjeri iz kompanije Johnson Controls Inc. obećali kao deo njihovog ugovora za rad vrednog 20 miliona dolara.

Uštede su deo očekivanog smanjenja potrošnje energije u objektu od 38 posto u roku od tri godine, štedeći 4,4 miliona dolara u godišnjim operativnim troškovima.

Podsećamo da je jesenas Empajer Stejt Bilding, upravo zahvaljujući ovom rekonstrukcijom, dobila LEED Gold sertifikaciju. Zahvaljujući masivnoj 'zelenoj' adaptaciji koja je trajala duže od dve godine, ova orijentirska zgrada je najviši objekat u Sjedinjenim Američkim Državama koji je dobio LEED sertifikaciju.

Izvođač radova, firma Johnson Controls, garantovala je obilje ušteda, od kojih će ostatak doći od renoviranja prostora za stanovanje i radova kao što su postavljanje novih sistema za praćenje utrošene energije.

Zgrada Empajer Stejt Bildinga je sada za 20 posto više energetski efikasnija, i slično poboljšanje energetske efikasnosti se može postići u većini komercijalnih objekata, rekli su iz kompanije Johnson Control. Partneri na rekonstrukciji, pored ove firme, su takođe bili kompanija Jones Lang LaSalle, Klinton klimatska inicijativa (The Clinton Climate Initiative) i Roki Mauntan Institut (Rocky Mountain Institute).

Kompanija Johnson Control će sada raditi sa korisnicima nebodera u cilju upravljanja korišćenja energije, rekao je Dejv Majers (Dave Myers), koji je na čelu odeljka energetske efikasnosti objekata u ovoj kompaniji čije je sedište u Milvokiju. Prema uslovima ugovora i odredba vezanih za učinkovitost energetske potrošnje, kompanija je garantovala 20 posto uštede za 15 godina.

"Veoma je jasno da u postojećim zgradama postoji velika prilika za uštedu energije", rekao je Majers. Predviđa se da će adaptacija američkih komercijalnih objekata postati do 2020. godine tržište vredno 16 milijardi dolara.

Vlasnici Empajer Stejt Bildinga imaju za cilj da iskoriste svoje iskustvo kao primer za kreatore politike, i za druge vlasnike objekata, da podstaknu veće prihvatanje projekata koji modernizuju zgrade koje stare u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Mislim da ćemo saznati da ove buduće uštede nisu prenaglašene, da ćemo na kraju završiti sa boljim rezultatima u celini", rekao je Toni Malkin (Tony Malkin), predsednik kompanije Malkin Holdings, vlasnik nebodera Empajer State Bilding.

Malkin je rekao da se nada da će dostupnost podataka rekonstrukcije Empajer Stejt Bildinga pokrenuti zakonodavstvo da stvori podsticaje za vlasnike objekata za više takvih projekata, koji su radno-intezivni i stvaraju nova radna mesta. Na primer, savezni poreski propisi bi mogli da stvore poreske olakšice za kapitalne investicije u energetsku efikasnost, dok bi Vlada takođe mogla da pruži finansijske garancije.

Zagovornici adaptacije imali su nekoliko konretnih primera merljivih, velikih energetskih ušteda pre projekta rekonstrukcije nebodera Empajer Stejt Bilding, rekao je Malkin. "To je praksa koja može da obrazuje i utiče na procese donošenja novih uredba", dodao je on.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;