IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zelena revolucija i arhitektonske ikone - uloga arhitekata u energetskoj efikasnosti

15.04.2009. | Niki May Young | WAN

Budući da zelena gradnja postaje vodeći trend u SAD, praćen državnim, gradskim i lokalnim zakonima i standardima, ali i željom kupaca i korisnika prostora, pojavili su se i prvi ozbiljni problemi koji se tiču raspodele poslova i primarnih ciljeva građevinarstva. Sajt WAN pozabavio se temom uloge arhitekture i arhitekata u zelenim rekonstrukcijama arhitektonskih ikona, ali i građenju uopšte.

U najpoznatiji Njujorški oblakoder - Empire State Building (foto levo), na osnovnih 500 miliona, biće uloženo i dodatnih 20 miliona dolara za prilagođavanje zelenim standardima koji bi privukli nove korisnike. Sajt WAN je istraživao kakav će uticaj eko-rekonstrukcija imati na arhitektonsku struku.

Empire State neće biti prva zgrada koja je postala zelena rekonstrukcijom. U martu 2009. zgrada  Merchandise Mart u Čikagu (fotografija dole) nakon rekonstrukcije dobila je Srebreni LEED sertifikat, postavši tako najzelenija komercijalna zgrada na svetu. Još nekoliko drugih zgrada visoko su unapredile svoje karakteristike nakon rekonstrukcije, ali Empire State spada u jednu od trenutno najneefikasnijih, i sa najvećim negativnim uticajem na okolinu.

Prema zvaničnim podacima, zgrade u SAD troše 36% energije, 65% električne energije, emituju 30% gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, i troše 12% vode, te je njihovo unapređenje od velikog značaja za ekologe. Ali pitanje je šta arhitekte imaju da rade u procesu smanjenja ovih brojki?

- Arhitekti će biti integralni deo svih naših projekata u cilju smanjenja emisije ugljenika u okruženju - kaže John Alker, zadužen za odnose sa javnošću u USGBC – Oni treba da budu apsolutno centralne, pa i glavne figure u rekonstrukciji poslovnih objekata, a posebno će biti važni na manjim projektima kao što su stambeni objekti, naročito socijalnog stanovanja. Oni lako mogu umanjiti emisiju štetnih gasova za koje su odgovorni stambeni objekti, tj. Njihovo grejanje i hlađenje.

Očito, glavni izazov je da se održi estetski kvalitet zgrade nakon rekonstrukcije, pa čak i unapredi - zaključio je Alker.
Međutim, Jan Klerks, menažer istraživanja i razvoja u Savetu za visoke zgrade i urbane sredine SAD, i nekadašnji čelnik Holandskog saveta za visoke zgrade, objašnjava da je odnos estetskog i zelenog dizajna prilično sporan:

- Zeleni dizajn je malo više od postavljanja vetrenjače na vrh solitera. Način na koji arhitektonska rekonstukcija može da utiče na postojeći dizajn, negativno ili pozitivno, kao i sve drugo, najviše zavisi od investitora, sposobnosti arhitekte, i, pre svega - budžeta.

Dok su zakoni i standardi nastajali i unapređivani tokom godina kako bi podigli održivu gradnju na viši nivo kod svakog novosagrađenog objekta, postojeći objekti su ostajali u praznom prostoru negde između, bez dostupnih fondova uz čiju pomoć bi mogla da bude povećana njihova energetska efikasnost.

Investicija u Empire State Building zato predstavlja novi trend u rekonstrukcijama. Još jedan dobar primer je i kalifonijski Akcioni plan za zelenu gradnju  (Green Building Action Plan). Prema njemu sve postojeće javne zgrade površine preko 50.000 kvadratnih stopa (4.654m2) moraju imati LEED-EB sertifikat (uz dodatak sertifikata Energy Star od najmanje 75, ili ekvivalentne vrednosti po CEC-u), najkasnije do 2015. godine.

Zelene investicije su u porastu, u to nema sumnje, sa procenom USGBC-a da će do 2010. godine u SAD obrt na tržištu zelene arhitekture i zgrada dostići 60 milijardi dolara, sa svega 7 milijardi iz 2005. godine.

Ali ovaj poslednji trend ulaganja u postojeće zgrade otvara nove izazove za arhitektonsku struku, i veliku poslovnu priliku.

Kako bilo, Klerks insistira na moralnim pitanjima koje nosi građevinska industrija:

- Mislim da svi učesnici imaju svoj deo odgovornosti za održivost i potreban je sveobuhvatan pristup.

Zelene rekonstrukcije uopšte zahtevaju dugoročno gledanje na stvari, zbog čega vlasnici objekata jesu zainteresovani i otvoreni za saradnju sa stručnjacima.

Zato zelena gradnja predstavlja više od rešavanja troškova za vlasnike, već predstavlja opšte dobro. Ne mislim da je pitanje: estetika ili zelena, ili obrnuto, ali jeste zadatak arhitekata da sprovedu sve ove planove u odgovarajući dizajn.

Još informacija o zelenoj rekonstrukciji Empire State Building-a možete pronaći i na ovom linku (4. jul 2009. godine): http://news.yahoo.com/s/ap/20090704/ap_on_bi_ge/us_signature_skyscrapers_efficiency


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;