INFONET-468X60-BANNER

Zelena infrastruktura bi mogla da uštedi milijarde

30.04.2012. | Atlantic Cities

U odnosu na platnene kese sa kojima odlazite u prodavnicu ili CFL sijalice ili čak i solarne panele, veći 'zeleni' infrastrukturni projekti, kao što su krovni vrtovi ili ulice sa propusnim podlogama mogu biti izuzetno skupi. Međutim, kako se ispostavilo oni zapravo nisu toliko skupi u odnosu na troškove izgradnje klasične infrastrukture, a mogu čak i uštedeti novac. Prema novoj studiji, vlade gube milijarde dolara godišnje time što ne idu 'zelenim' putem.

Osvrćući se na 479 studija slučaja projekata zelene infrastrukture širom Sjedinjenih Američkih Država, izveštaj nalazi da je većina projekata ispala pristupačna ili čak i više nego isplativa kao tradicionalna 'siva' infrastruktura. Oko četvrtina projekata je podigla troškove, 31 odsto je zadržao iste troškove, dok je više od 44 procenata zapravo smanjilo troškove.

"Naučena lekcija do sada od zajednica koje su u ranim fazama razvoja implementirale zelenu infrastrukturu u značajnim razmerama jeste da velika posvećenost zelenoj infrastrukturi, kako na javnim i privatnim površinama, rezultira u dugoročnim fiskalnim uštedama za lokalne samouprave, kao i da obezbede brojne i opipljive ekonomske i društvene koristi preko povezanih usluga ekosistema", navodi se u studiji, čiji su koautori Američko udruženje pejzažnih arhitekta (American Society of Landscape Architects), društvo Američkih reka (American Rivers), Federacija o vodama (Water Environment Federation) i kompanija ECONorthwest.

Troškovi tradicionalne infrastrukture su posebno izraženi u gradovima i regionima sa kombinovanim kanalizacionim sistemima koji sakupljaju atmosferalije i kanalizaciju. Tokom obilnih padavina, ovi sistemi su često prenatrpani, što dovodi do prelivanja zagađene vode u izvore pijaće vode i znatno većem povećanju troškova za prečišćavane otpadnih voda.

Tehnologije tipa propusnih podloga i kišnim baštama mogu da zarobe, prirodno leče i filtriraju atmosefalije nazad u zemlju, što sprečava poplave i smanjuje oslanjanje na prečišćivačke centre. Postojeća zelena infrastruktura u Čikagu, koja uključuje njene zelene aleje, preusmerava oko 70 miliona galona atmosferskih voda iz postrojenja za prečišćavanje u 2009. godini, navodi se u izveštaju.

Ovi projekti mogu da stvore značajne uštede troškova. Njujork planira da izgradi zelenu infrastrukturu u cilju smanjenja ispuštanja u njegovom kombinovanom kanalizacionom sistemu - očekuje se da će projekat spasiti oko 1,5 milijardi dolara u prečišćavanju i infrastrukturnim troškovima za 20 godina. Zamena ulične infrastrukture u Sijetlu sa propusnim podloga i drugom zelenim karakteristikama su smanjili troškove skoro za polovinu.

I dozvoljavajući da prirodni procesi preuzmu posao za koju smo gradili infrastrukturu, operativni troškovi i troškovi održavanja se takođe smanjuju. Izveštaj ukazuje da će neko održavanje zelene infrastrukture i dalje biti potrebno, ali to je znatno manje nego što je potrebno za tradicionalne infrastrukture.

Izveštaj konstatuje da su vodovodni sistemi i sistemi otpadnih voda odgovorni za značajan utrošak energije, što predstavlja oko 3 odsto na godišnjem nivou potrošnje energije u Sjedinjenim Američkim Državama. Zeleni krovovi takođe mogu smanjiti korišćenje energije tako što održavaju objekte hladnijim leti i smanjujući potrebu za klimatizacijom, smanjujući potrošnju energije u zatvorenom prostoru za skoro deset posto godišnje.

I mada direktni troškovi projekata poput ovih mogu biti visoki, ovaj izveštaj pokazuje da uzimanje u obzir čak i najmanjeg dugoročnog gledište njihovih pogodnosti može značajno da smanji ukupne troškove državne infrastrukture.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;