INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

BATIMAT 2007 praznik građevine

24.12.2007. | Gradjevinarstvo.rs

BATIMAT je jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u građevinskoj industriji sveta koji se održava svake druge godine u Parizu. Dvadeset šesti po redu, održan je od 5. do 10. novembra 2007. u okviru izložbenog prostora Parc des Expositions, Porte de Versailles na 230.000 kvadratnih metara. Ovde su na jednom mestu okupljeni najznačajniji evropski i svetski proizvođači i dobavljači građevinskih materijala i opreme.

Batimat zbog svega ovoga nazivaju barometrom građevinske industrije jer po svom značaju predstavlja njen centralni događaj. Batimat okuplja i sve oblasti i profesije vezane za građevinsku industriju: arhitekte i inženjere, planere izgradnje, investitore i menadžere, distributere građevinskih materijala i građevinske trgovce, firme koje se bave uređenjem okoline, izvođače i inovatore, proizvođače građevinskih proizvoda i mašina... i mnoge druge. Izložbeni prostor Batimata je podeljen u sedam sektora po oblastima delatnosti: izgradnja, stolarija i prozori, završna obrada i dekoracija, oprema i alati, instalacije i instalacioni sistemi, informacione tehnologije i usluge. Centralna tema 26. Batimata bila je posvećena održivom razvoju – oblasti građevinarstva koja graditeljima nudi velike mogućnosti napretka. Ovoj temi se sada može prići i kroz veća iskustva prakse (zahvaljujući novim proizvodima i primenjenim optimalnim tehnologijama) i možemo videti neke značajne inicijative i istinske iskorake u Francuskoj i Evropi. Promotivne kampanje i mnogi usputni događaji na ovoj izložbi obrađivali su važne teme u okviru sektora održivog razvoja: energetsku efikasnost, bezbednost, dostupnost i komfor.

Batimat je ove godine okupio više posetilaca nego na prethodno održanoj izložbi 2005. godine. Izlagača je bilo otprilike kao i tada, sa nešto većim brojem izvođača, ali jednovremeno, sa smanjenim brojem proizvođača iz sveta.

Najveća razlika u tom smislu u odnosu na prošlu godinu jeste uloga medija (radija, televizije, ali i štampanih). Ovome je svakako najviše doprinelo prisustvo Ministra za životnu sredinu i održivi razvoj, Ministra za stambena pitanja i Sekretara za životnu sredinu. Mediji su prirodno bili najzainteresovaniji za napredak industrije i inovacije, naročito za nosioce nagrada neke od mnogih kategorija. Takođe, velika pažnja je posvećena dvema dodatnim temama Sajma – materijalima i stanovanju budućnosti.

Organizatori Batimata posebno ističu značaj medija, i podstiču njihovo prisustvo pokušavajući da ih privuku zanimljivim inovacijama koje bi mogle biti interesantne indirektnim potrošačima. Svaki predstavnik medija u poseti ovom Sajmu naići će na profesionalan odnos kod izlagača, inovatora, ali i svih prisutnih profesionalaca – graditelja.

Najveći broj posetilaca je iz Francuske – severne i centralne, Bretanje, Loare, oblasti uz Ronu i Alpe, mada je ove godine bio i značajan priliv iz Šampanje i Lorene zahvaljujući u međuvremenu otvorenom istočnom kraku čuvene francuske železnice – TGV. Ipak broj stranih posetilaca je procentualno porastao mnogo više nego broj domaćih. Ovde nisu samo gosti iz zapadne Evrope, već i iz Maroka, Tunisa, Rusije, Brazila, sa posebnim naglaskom na Poljsku koja je ove godine bila počasni gost Sajma.

Održivi razvoj – ključna tema

Nakon skorašnjih zaključaka Grenelle Foruma o životnoj sredini održivi razvoj je bio ključna tema brojnih događaja koji su se odvijali u okviru Batimata: razgovora, tribina, intervjua i predavanja koja su pratila izložbe.

Jedan od najznačajnijih događaja bila je Konferencija arhitekata održavana u sedam poludnevnih termina, organizovana u saradnji sa Međunarodnim udruženjem arhitekata, takođe je bila posvećena centralnoj temi čitavog sajma. Shodno najavama, predstavljene su arhitektonske i tehnološke inovacije koje promovišu održivi razvoj, a zahvaljujući predstavnicima medija one su odmah pronašle put do najšire publike.

Naredni Batimat već je zakazan za prvu sedmicu novembra 2009. godine, a kako biste osetili makar još delić atmosfere ovog gigantskog događaja građevinske industrije sveta, možete pogledati i naručiti još više fotografija ali i video zapise na Internet adresi www.batimat.com

BATIMAT 2007 u brojkama:

  • 1.100 novih proizvoda građevinske industrije prvi put je prezentovano tržištu
  • 2.700 izlagača iz 49 zemalja (preko polovine su činile inostrane kompanije)
  • 225.361 kvadratnih metara izložbenog prostora u 11 hala
  • 447.738 prodatih karata od čega je 80.000 iz 141 države, tj. 18%-18,5% od ukupnog broja
  • preko 5.000 profesionalaca uzelo je učešća u razgovorima koje je organizovao Batimat na temu održivog razvoja

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;