BATIMAT 2007 praznik građevine

24.12.2007. | Gradjevinarstvo.rs

BATIMAT je jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u građevinskoj industriji sveta koji se održava svake druge godine u Parizu. Dvadeset šesti po redu, održan je od 5. do 10. novembra 2007. u okviru izložbenog prostora Parc des Expositions, Porte de Versailles na 230.000 kvadratnih metara. Ovde su na jednom mestu okupljeni najznačajniji evropski i svetski proizvođači i dobavljači građevinskih materijala i opreme.

Batimat zbog svega ovoga nazivaju barometrom građevinske industrije jer po svom značaju predstavlja njen centralni događaj. Batimat okuplja i sve oblasti i profesije vezane za građevinsku industriju: arhitekte i inženjere, planere izgradnje, investitore i menadžere, distributere građevinskih materijala i građevinske trgovce, firme koje se bave uređenjem okoline, izvođače i inovatore, proizvođače građevinskih proizvoda i mašina... i mnoge druge. Izložbeni prostor Batimata je podeljen u sedam sektora po oblastima delatnosti: izgradnja, stolarija i prozori, završna obrada i dekoracija, oprema i alati, instalacije i instalacioni sistemi, informacione tehnologije i usluge. Centralna tema 26. Batimata bila je posvećena održivom razvoju – oblasti građevinarstva koja graditeljima nudi velike mogućnosti napretka. Ovoj temi se sada može prići i kroz veća iskustva prakse (zahvaljujući novim proizvodima i primenjenim optimalnim tehnologijama) i možemo videti neke značajne inicijative i istinske iskorake u Francuskoj i Evropi. Promotivne kampanje i mnogi usputni događaji na ovoj izložbi obrađivali su važne teme u okviru sektora održivog razvoja: energetsku efikasnost, bezbednost, dostupnost i komfor.

Batimat je ove godine okupio više posetilaca nego na prethodno održanoj izložbi 2005. godine. Izlagača je bilo otprilike kao i tada, sa nešto većim brojem izvođača, ali jednovremeno, sa smanjenim brojem proizvođača iz sveta.

Najveća razlika u tom smislu u odnosu na prošlu godinu jeste uloga medija (radija, televizije, ali i štampanih). Ovome je svakako najviše doprinelo prisustvo Ministra za životnu sredinu i održivi razvoj, Ministra za stambena pitanja i Sekretara za životnu sredinu. Mediji su prirodno bili najzainteresovaniji za napredak industrije i inovacije, naročito za nosioce nagrada neke od mnogih kategorija. Takođe, velika pažnja je posvećena dvema dodatnim temama Sajma – materijalima i stanovanju budućnosti.

Organizatori Batimata posebno ističu značaj medija, i podstiču njihovo prisustvo pokušavajući da ih privuku zanimljivim inovacijama koje bi mogle biti interesantne indirektnim potrošačima. Svaki predstavnik medija u poseti ovom Sajmu naići će na profesionalan odnos kod izlagača, inovatora, ali i svih prisutnih profesionalaca – graditelja.

Najveći broj posetilaca je iz Francuske – severne i centralne, Bretanje, Loare, oblasti uz Ronu i Alpe, mada je ove godine bio i značajan priliv iz Šampanje i Lorene zahvaljujući u međuvremenu otvorenom istočnom kraku čuvene francuske železnice – TGV. Ipak broj stranih posetilaca je procentualno porastao mnogo više nego broj domaćih. Ovde nisu samo gosti iz zapadne Evrope, već i iz Maroka, Tunisa, Rusije, Brazila, sa posebnim naglaskom na Poljsku koja je ove godine bila počasni gost Sajma.

Održivi razvoj – ključna tema

Nakon skorašnjih zaključaka Grenelle Foruma o životnoj sredini održivi razvoj je bio ključna tema brojnih događaja koji su se odvijali u okviru Batimata: razgovora, tribina, intervjua i predavanja koja su pratila izložbe.

Jedan od najznačajnijih događaja bila je Konferencija arhitekata održavana u sedam poludnevnih termina, organizovana u saradnji sa Međunarodnim udruženjem arhitekata, takođe je bila posvećena centralnoj temi čitavog sajma. Shodno najavama, predstavljene su arhitektonske i tehnološke inovacije koje promovišu održivi razvoj, a zahvaljujući predstavnicima medija one su odmah pronašle put do najšire publike.

Naredni Batimat već je zakazan za prvu sedmicu novembra 2009. godine, a kako biste osetili makar još delić atmosfere ovog gigantskog događaja građevinske industrije sveta, možete pogledati i naručiti još više fotografija ali i video zapise na Internet adresi www.batimat.com

BATIMAT 2007 u brojkama:

  • 1.100 novih proizvoda građevinske industrije prvi put je prezentovano tržištu
  • 2.700 izlagača iz 49 zemalja (preko polovine su činile inostrane kompanije)
  • 225.361 kvadratnih metara izložbenog prostora u 11 hala
  • 447.738 prodatih karata od čega je 80.000 iz 141 države, tj. 18%-18,5% od ukupnog broja
  • preko 5.000 profesionalaca uzelo je učešća u razgovorima koje je organizovao Batimat na temu održivog razvoja

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece