INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kalatrava: Dalas most

07.03.2012. | WAN

Margaret Hunt Hill most, prvi čelični most preko reke Triniti u Dalasu, sa svojim svetlucavo belim lukom od 120 metara, otvoren je 4. marta ove godine. Most sa svojim prelepim dizajnom je već postao reper u gradu.

Projektovan od strane španskog arhitekte, Santjaga Kalatrave, most će spajati Zapadni Dalas sa centrom grada i daljim lokacijama, radeći to sa potpunom lakoćom. Ali most prespaja mnogo više od šest saobraćajnih traka i blisatvog novog imidža za grad.

Postoji nada da će most igrati vitalnu ulogu u revitalizaciji Zapadnog Dalasa, naselja napuštenih fabrika i zarđalih skladišta koje je godinama služilo kao otpad za toksične materije.

Urbanistički planovi za podmlađivanje ovog okruga su u toku, ali vreme će pokazati da li područje može da oživi, nakon čega će most od 117 miliona dolara ušao u istoriju kao spasilac Zapadnog Dalasa ili kao most koji ne vodi nigde.

Ali za sada se mogu čuti samo lepe strane priče nakon otvaranja mosta koji se poredi sa Sarinenovim Lukom (Gateway arch), čuvenim reperom gradaSaint Luisa. Sam luk, koji se sastoji od 25 čelična segmenta, ankeriše deo mosta sa 58 kablova koji variraju u rasponu veličine od 10 do 20 santimetara u prečniku. Svaki kabal ankerovan u luku je obezbeđen u centru kičme mosta, čime se održava u suspenziji.

Most Margaret Hunt Hill Brigde je prvi saobraćajni most arhitekte Kalatrava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;