INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Širenje Moskve

01.03.2012. | WAN

Prošle nedelje, deset različitih grupa arhiteketa, akademika, specijalista urbanog dizajna i inženjera je izabrano od strane Arhitektonskog odeljenja gradske vlade Moskve. Oni predstavljaju uži izbor za Strategiju master plana moskovske aglomeracije. Ova kolosalna šema će proširiti granice ruskog glavnog grada i inkorporirati 148.000 hektara zemljišta na jugozapadnom delu grada. Ovih deset odabranih projektantskih timova imaće zadatak da pripreme koncept ovog proširenja u narednih šest meseci. Ovi koncepti će zatim biti stavljeni na uvid javnosti, nakon razmatranja u septembru 2012. godine.


Slika - Strategiju master plana moskovske aglomeracije

* (Aglomeracija ili šire gradsko područje je prošireno područje grada koje se sastoji od centra i izvesnog broja prigradskih naselja koji zajedno sačinjavaju neprekinuto urbano područje. Postoje razlike u tome kako se definiše aglomeracija u raznim nacionalnim statističkim, administrativnim ili geografskim metodologijama, otuda postoji problem poređenja. Nekada su dva naselja deo aglomeracije, nekada se tretiraju kao posebna naselja, a nekada se jedno smatra satelitom drugog.)

Sedamdeset projektantskih grupa se prijavilo na međunarodni konkurs, dok je deset finalista izabrano u uži izbor i to iz raznih sfera stručnih i geografskih lokacija. Uži izbor obuhvata: Moskovski arhitektonski institut zajedno sa biroom Devereux Architects; biro OMA sa Strelka institutom, Project Meganom, Siemens AG i McKinsey & Company; zatim profesor Andrej Černihov sa arhitektonskim biroima Juul-Frost Architects, Diller Scofidio + Renfro, McAdam Architects i Ginzburg Architects; i Rikardo Bofil sa Regionalnom agencijom za urbani razvoj Barselone.

Neki od ovih biroa su već dokazali svoju vrednost u Moskvi. Arhitektonski biro McAdams Architects je odradio glavni urbanistički plan za naselje Nikolo-Kvonaskoje u moskovskom regionu; biro Wilmotte & Associes su odradili restauraciju Kremelvski na Crvenom Trgu; dok je arhitektonski biro OMA projektovao Strelka Institut sa kojima ulaze zajedno u takmičenje. Postoji šansa da gradska vlada Moskve ne izabere kompletnu grupu kao samostalnog pobednika, već će možda izabrati najjače pojedince i prakse kao uži izbor i formirati novi kolektiv superiornih mislioca koji će projektovati novu urbanu oblast.

Profesor Brajan Evans (Brian Evans), partner u birou Gillespies, je izjavio: "Bili smo privilegovani da radimo u Moskvi već sedam godina, sarađujući sa firmama Group Ark iz Moskve, Urban Design Associates iz Pitsburga i John Thompson & Partners (JTP) iz Londona. Kada je takmičenje objavljeno mi smo odmah razumeli potrebu za strateško razmišljanje na regionalnom nivou, a takođe smo se oduševili kada je profesor Leri Bizli (Larry Beasley) odlučio da nam se pridruži i da nam obezbedi strateške savete planiranja. Ovo je prestižni projekat u visoko konkuretnom polju. Mi se sada nalazimo u Moskvi i imamo preliminarne sastanke sa gradskom vladom Moskve i biroom Group Arc, koji su naši moskovski partneri."

"Projekti ovih mamutskih veličina nisu neuobičajeni u Rusiji", rekla je Tanja Kalinina, direktor u birou McAdams Architects. "Sankt Petersburg je bio izgrađen od nule od strane cara Petra Velikog početkom 18. veka, i bio je carska prestonica Rusije skoro 200 godina. Nakon revolucije centralni organi vlasti su se preselili (nazad) u Moskvu."

"Tokom dvadesetog veka sama Moskva je izgrađena u talasima kako je njena populacija rasla - indsutrijska i socijalna naselja dvadesetih i tridesetih, stambena naselja i ministarstva staljinističke ere, masovni projekti stambenih naselja u šesdesetima, i nedavni razvoj novih predgrađa, je povećao populaciju koncentrično-planiranog grada na preko deset miliona stanovnika u poslednjih godina. Ovakva situacija, zajedno sa desetostrukim povećanjem u privatnom prevozu je doveo grad do potpunog zastoja", objašnjava gospođa Kalinina.

"Razmere problema su takve da put ka napred mora biti radikalan. Nije izvodljivo prilagoditi postojeći grad i infrastrukturu na način da reši problem i potpuno je neizvodljivo da on nastavi svoj koncentrični rast. Nova Moskva će zahtevati novi urbani pravac, ujedno obezbeđivajući održivi i robustni metod planiranja i geografski dopuniti rusku prestonicu koja deluje kao simbol razvoja za novu Rusiju", zaključuje Tanja Kalinina.

Kompletan spisak arhitektonskih biroa koji su ušli u uži izbor međunarodnog konkursa za projektovanje novog moskovksog predgrađa (prvi su nosioci grupe):

  • Ostozhenka Architects (Russia): Ateliers Lion Associes (France); SGP (France); Paris-Saclay (France); Epadesa (France); Others
  • International Academy of Architecture (Prof. Andrey Chernihov): Juul-Frost Architects (Denmark); Diller Scofido+Rentro (USA); McAdam Architects (UK); Ginzburg Architects (Russia); others
  • Moscow Architectural Institute: Devereux Architects (Ireland)
  • Central Research and Project Institute of Urbanism / Russian Academy Of Architecture and Building Science (Russia): Nikken Sekkei Ltd. (Japan); RTKL (UK); Knight Frank
  • Antoine Grumbach et Associes SA (France): Wilmotte & Associes SA (France); Egis International (France); SGP, EPPS, EPADESA, CFREE - group of experts (France); High School of Economics (Russia); Others
  • L’AUC (France): Bureau BAS Smets (Belgium); Sestra (France); Franc Boutte Consultant (France); Others
  • OMA (The Netherlands): Strelka Institute (Russia); Project Meganom (Russia); Siemens AG (Germany); McKinsey & Company (USA); Others
  • Ricardo Bofill (Spain): Barcelona Regional Agency for Urban Development (Spain)
  • Studio Ass Secchi (Italy)
  • Urban Design Associates (USA): Beasley & Associates (Canada); Gillespies LLP (Scotland); John Thompson & Partners (UK); Nelson/Nigaard (USA); Buro Happold (Scotland); Others

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;