INFONET-468X60-BANNER

Širenje Moskve

01.03.2012. | WAN

Prošle nedelje, deset različitih grupa arhiteketa, akademika, specijalista urbanog dizajna i inženjera je izabrano od strane Arhitektonskog odeljenja gradske vlade Moskve. Oni predstavljaju uži izbor za Strategiju master plana moskovske aglomeracije. Ova kolosalna šema će proširiti granice ruskog glavnog grada i inkorporirati 148.000 hektara zemljišta na jugozapadnom delu grada. Ovih deset odabranih projektantskih timova imaće zadatak da pripreme koncept ovog proširenja u narednih šest meseci. Ovi koncepti će zatim biti stavljeni na uvid javnosti, nakon razmatranja u septembru 2012. godine.


Slika - Strategiju master plana moskovske aglomeracije

* (Aglomeracija ili šire gradsko područje je prošireno područje grada koje se sastoji od centra i izvesnog broja prigradskih naselja koji zajedno sačinjavaju neprekinuto urbano područje. Postoje razlike u tome kako se definiše aglomeracija u raznim nacionalnim statističkim, administrativnim ili geografskim metodologijama, otuda postoji problem poređenja. Nekada su dva naselja deo aglomeracije, nekada se tretiraju kao posebna naselja, a nekada se jedno smatra satelitom drugog.)

Sedamdeset projektantskih grupa se prijavilo na međunarodni konkurs, dok je deset finalista izabrano u uži izbor i to iz raznih sfera stručnih i geografskih lokacija. Uži izbor obuhvata: Moskovski arhitektonski institut zajedno sa biroom Devereux Architects; biro OMA sa Strelka institutom, Project Meganom, Siemens AG i McKinsey & Company; zatim profesor Andrej Černihov sa arhitektonskim biroima Juul-Frost Architects, Diller Scofidio + Renfro, McAdam Architects i Ginzburg Architects; i Rikardo Bofil sa Regionalnom agencijom za urbani razvoj Barselone.

Neki od ovih biroa su već dokazali svoju vrednost u Moskvi. Arhitektonski biro McAdams Architects je odradio glavni urbanistički plan za naselje Nikolo-Kvonaskoje u moskovskom regionu; biro Wilmotte & Associes su odradili restauraciju Kremelvski na Crvenom Trgu; dok je arhitektonski biro OMA projektovao Strelka Institut sa kojima ulaze zajedno u takmičenje. Postoji šansa da gradska vlada Moskve ne izabere kompletnu grupu kao samostalnog pobednika, već će možda izabrati najjače pojedince i prakse kao uži izbor i formirati novi kolektiv superiornih mislioca koji će projektovati novu urbanu oblast.

Profesor Brajan Evans (Brian Evans), partner u birou Gillespies, je izjavio: "Bili smo privilegovani da radimo u Moskvi već sedam godina, sarađujući sa firmama Group Ark iz Moskve, Urban Design Associates iz Pitsburga i John Thompson & Partners (JTP) iz Londona. Kada je takmičenje objavljeno mi smo odmah razumeli potrebu za strateško razmišljanje na regionalnom nivou, a takođe smo se oduševili kada je profesor Leri Bizli (Larry Beasley) odlučio da nam se pridruži i da nam obezbedi strateške savete planiranja. Ovo je prestižni projekat u visoko konkuretnom polju. Mi se sada nalazimo u Moskvi i imamo preliminarne sastanke sa gradskom vladom Moskve i biroom Group Arc, koji su naši moskovski partneri."

"Projekti ovih mamutskih veličina nisu neuobičajeni u Rusiji", rekla je Tanja Kalinina, direktor u birou McAdams Architects. "Sankt Petersburg je bio izgrađen od nule od strane cara Petra Velikog početkom 18. veka, i bio je carska prestonica Rusije skoro 200 godina. Nakon revolucije centralni organi vlasti su se preselili (nazad) u Moskvu."

"Tokom dvadesetog veka sama Moskva je izgrađena u talasima kako je njena populacija rasla - indsutrijska i socijalna naselja dvadesetih i tridesetih, stambena naselja i ministarstva staljinističke ere, masovni projekti stambenih naselja u šesdesetima, i nedavni razvoj novih predgrađa, je povećao populaciju koncentrično-planiranog grada na preko deset miliona stanovnika u poslednjih godina. Ovakva situacija, zajedno sa desetostrukim povećanjem u privatnom prevozu je doveo grad do potpunog zastoja", objašnjava gospođa Kalinina.

"Razmere problema su takve da put ka napred mora biti radikalan. Nije izvodljivo prilagoditi postojeći grad i infrastrukturu na način da reši problem i potpuno je neizvodljivo da on nastavi svoj koncentrični rast. Nova Moskva će zahtevati novi urbani pravac, ujedno obezbeđivajući održivi i robustni metod planiranja i geografski dopuniti rusku prestonicu koja deluje kao simbol razvoja za novu Rusiju", zaključuje Tanja Kalinina.

Kompletan spisak arhitektonskih biroa koji su ušli u uži izbor međunarodnog konkursa za projektovanje novog moskovksog predgrađa (prvi su nosioci grupe):

  • Ostozhenka Architects (Russia): Ateliers Lion Associes (France); SGP (France); Paris-Saclay (France); Epadesa (France); Others
  • International Academy of Architecture (Prof. Andrey Chernihov): Juul-Frost Architects (Denmark); Diller Scofido+Rentro (USA); McAdam Architects (UK); Ginzburg Architects (Russia); others
  • Moscow Architectural Institute: Devereux Architects (Ireland)
  • Central Research and Project Institute of Urbanism / Russian Academy Of Architecture and Building Science (Russia): Nikken Sekkei Ltd. (Japan); RTKL (UK); Knight Frank
  • Antoine Grumbach et Associes SA (France): Wilmotte & Associes SA (France); Egis International (France); SGP, EPPS, EPADESA, CFREE - group of experts (France); High School of Economics (Russia); Others
  • L’AUC (France): Bureau BAS Smets (Belgium); Sestra (France); Franc Boutte Consultant (France); Others
  • OMA (The Netherlands): Strelka Institute (Russia); Project Meganom (Russia); Siemens AG (Germany); McKinsey & Company (USA); Others
  • Ricardo Bofill (Spain): Barcelona Regional Agency for Urban Development (Spain)
  • Studio Ass Secchi (Italy)
  • Urban Design Associates (USA): Beasley & Associates (Canada); Gillespies LLP (Scotland); John Thompson & Partners (UK); Nelson/Nigaard (USA); Buro Happold (Scotland); Others

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;