INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada u obliku kovanice u izgradnji u Kini (video)

20.02.2012. | Gizmag

U ovo vreme sledeće godine, šetailište pored reke Pearl u Guangdžou u Kini dobiće neobičan bonus: pogled na završenu zgradu Guangdong Plastics Exchange istraživački centar/skladište. Daleko od toga da je ovo novo arhitektonsko delo još jedna kutijasta zgrada, jer ova jedinstvena građevina od jedne milijarde juana (oko 159 miliona američkih dolara) je vukla inspiraciju objekata iz kineske tradicije koji se povezuju sa srećom i dobrostanjem. Jedno je sigurno - sa 138 metara visine, i 45 metara prečnika rupe u centru, ovo će biti orijentir koji će se olako primećivati.

"To je pravi spoj zapadnog i kineskog dizajna", kaže glavni inženjer projekta Vang Žanšan. "Specifičnost objekta je da je oblikovan kao stari kineski žad ili točak mlina i takođe ima dobre Feng Šui karakteristike za privlačenje sreće. Zlatni novčić, žad ili točak mlina pored reke označava sreću: Voda donosi novac."

Ali avaj, kao i većina neobične arhitekture, rani odgovor je bio manje nego ružičast. Neki nezadovoljni meštani verovatno vide ogromnu krofnu ili bombonu, ali kao što su i Ajfelova kula i Transamerica Piramida u San Francisku prvobitno imali oštre kritičare, obe strukture su sada obožavane i predstavljaju sinonime svojih gradova. Italijanski arhitekta koji je iza ovog projekta, Džozef di Paskvale (Joseph di Pasquale) iz arhitektonskog biroa AM Progetti, se nada da će njegova struktura evocirati sličan sentiment od budućih posetilaca gradu Guangdžou.

Pogledajte video ispod koji prikazuje projekat detaljnije.  

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;