INFONET-468X60-BANNER

Istraživači su razvili jeftinu "solarnu boju" jednostavnu za masovnu proizvodnju

06.02.2012. | Gizmag

Tim istraživača sa univerziteta Notr Dam (University of Notre Dame) iz američke države Indijana prijavio je stvaranje "solarne boje" koja bi mogla da obeleži važnu prekretnicu na putu ka široko rasprostranjenom primenom tehnologije energije dobijene iz obnovljivih izvora. Iako je novi materijal još uvek daleko od konverzione efikasnosti komercijalne silicijumske solarne ćelije, israživači kažu da je ona jeftina da se proizvede i može se proizvesti u velikim količinama.

U nastojanju da pronađu alternativu za solarnu ćeliju koja je na bazi silikona, istraživači sa Notr Dama okrenuli su se ka nanomaterijalima. Počeli su sa nanočesticama titanijum dioksida (TiO2) i njih su obložili bilo sa kadmijum sulfatom ili kadmijum selenidom - oba jedinjenja koja mogu da apsorbuju fotone. Foton prave energije koji pogađa jedinjenja kadmijuma izaziva elektron da pobegne, koji je potom apsorbovan od strane titanijum dioksida.

Posledične čestice su zatim potopljene u mešavinu vode i alkohola u cilju stvaranja paste. Mešavina kadmijum sulfida proizvela je žutu pastu, dok je mešavina kadmijum selenida napravila tamno braon. Najefikasnija mešavina je bila spoj te dve mešavine koja proizvodi svetlo braon pastu.

Kada se pasta nanese na transparentni provodljivi materijala i izloži svetlosti, ona stvara električnu energiju. Da bi nadoknadila elektrone izgubljene od kadmijuma i da bi testirali efikasnost konverzije elektroda, katode naprevljene od drugih materijala i dodatnih jedinjenja su korišćeni.

"Najbolja efikasnost svetlosno-energetske konverzije koju smo do sada postigli je 1 posto, što je daleko iza uobičajnih 10 do 15 posto efikasnosti komercijalnih silicijumskih solarnih ćelija", objašnjava Prašant Kamat, istraživač u Notr Dam Centru za nano nauku i tehnologiju (NDnano). "Ali ova boja može biti jeftina i u velikim količinama. Ako uspemo da poboljšamo efikasnost nekako, možda ćemo biti u stanju da pravimo stvarnu razliku u zadovoljavanju energetskih potreba budućnosti."

Kamat i njegov tim su krstili novu boju "Sun-Believable" ("Verodostojnu Sunca" prim.prev.) i planiraju da prouče načine za povećanje efikasnosti konverzije i poboljšaju njenu stabilnost. Istraživački rad tima sa Univerziteta Notr Dam je objavljen u stručnom časopisu ACS Nano.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;