IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zelene kuće ukopane u zemlju na Islandu

06.02.2012. | Inhabitat

Ako planirate da posetite Island, ponesite kaput (ili više njih!) - smešten južno od Arktičkog kruga, nordijska zemlja ima jako hladnu klimu (čak hladniju od one koja je trenutno pogodila celu Evropu). Sa prosečnim zimskim temperaturama koje dostižu dvocifrenu vrednost u minusu, ekstremnim glečerskim vetrovima i peščanim olujama, sa razlogom se zove Island (eng. Iceland: ice - led, land - zemlja; Zemlja leda, prim. prev.).

Meštani su proveli vekove prilagođavajući se ovim izazovnim uslovima, a njihove super pametne kuće sa zelenim krovovima su neke od najboljih kuća koje smo videli. Izgrađene od najjednostavnijih prirodnih materijala, travnate kuće pružaju topao i prijatan beg od hladnog okruženja.

Kada je Island naseljivan on je bio pokriven u izobilju sa brezovim šumama, ali ipak drvo nije najbolji materijal za izgradnu. Kuće od breze nisu mogle da izdrže vremenske uslove, i čamci napravljeni od drveta su stradali u burnim vodama, čime je transport i uvoz stranih materijala bio gotovo nemoguć. Ostavljeni da rade samo sa lokalnim materijalima, doseljenicu su uskoro počeli da grade kuće od kamena i trave.

Obična kuća je započinjala sa kamenim temeljima i drvenim ramom koji je bio prekriven slojevima trave, koja je obezbedila odličnu izolaciju. Jedini spoljašnji deo kuće od drveta su bila ulazna vrata, na kojima su vlasnici mogli da iskažu svoju kreativnost. Tokom vekova razvoja, travnate kuće su polako zamenjene sa kućama od čelika i od armiranog betona, iako ove istorijske zelene kuće još uvek postoje širom islandske unutrašnjosti.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;