INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva MOL ekološka benzinska pumpa u Budimpešti

26.01.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Zelena tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisije CO2 a postignut dizajn ekološke pumpe oduševljava potrošače.

Ušteda više od 50% energije, kreativna upotreba alternativne energije, efektivna redukcija deset tona gasa CO2 i emisije gasova, konstruktvina upotreba recikliralnih materijala na MOL benzinskim pumpama – sve to čini novi zeleni koncept grupe MOL, zasnovan na principima održivog razvoja koji su skoro postavljeni u Budimpešti.

Ova nova benzinska pumpa predstavlja spoj brige o ekološkom okruženju kao i naprednog dizajna koji nisu protvrečni u ovom slučaju. Zeleni koncept grupe MOL je projekat koji neće služiti samo korisnicima u budućnosti već i u sadašnjosti.

MOL je godinama tragao za načinom razvitka ove „benzinske pumpe budućnosti“. Jedan od glavnih ciljeva benzinske pumpe budućnosti je korišćenje alternativnih izvora energije i smanjenje energetskih troškova pumpi.

Korišćenjem alterantivnih izvora enegrije i energetski efikasne tehnologije MOL je smanjio troškove za blizu 20% u odnosu na klasične pumpe. Sada je moguće sačuvati 7.000m³ gasa i 120.000kWh električne energije godišnje.

Nova benzinska stanica će takođe biti operemljena turbo punjačima za električne automobile. Ovo će biti prva oprema te vrste na pumpama u Mađarskoj. Baterije električnih automobila puniće se za samo dvadeset minuta. Sve je veća upotreba električnih automobila, posebno popularnih u inostranstvu, što nije slučaj u Mađarskoj. Ipak, MOL u saradnji sa ABB, liderom u napajanju energijom i automatizacije tehnologije, sada je fokusiran na pionirski razvoj istog.

Inovacije koje donosi zeleni koncept grupe MOL:

Značajno povećana toplotna instalacija zgrade, uključujući troslojne staklene površine, koje u velikoj meri smanjuju toplotu tokom leta a povećavaju je u zimskim periodima.

Zeleni zid ekološke pumpe i prekriven krov biljkama neutralisaće 10 tona CO2 - na godišnjem nivou, dok će se smanjivanje energije u letnjem ili povećanje u zimskom periodu uticati na isparavanje iz zgrade. Tako sačuvana energija može da smanji emisiju gasa CO2 za skoro 100t.

Kišnica koja se čuva u cisternama zgrade koristi se za zalivanje biljaka na krovu i zelenim zidovima, tako da je korišćenje pijaće vode minimalno.

Unutrašnjost pumpe dizajnirana je korišćenjem ekoloških neškodljivih materijala.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;