INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Estetsko punjenje: Benzinske stanice

23.08.2011. | Jesse Ganes | Arch Daily

Dizajn pumpi je uglavnom ogoljen od estetskih vrednosti i prati isključivo potrebe osnovne funkcije. Nerazrešiv odnos estetike modernizma i automobliskog dizajna zahteva drugačiji pristup, jedan koji ispunjava tradicionalnu funkciju pumpi ali ujedno reflektuje pomerajući pokret unutar samog dizajna. Kao što se razvoj automobilskog dizajna kretao sa čiste funkcije ka ekstravaganci, tako se i ovi primeri benzinskih pumpi ocrtavaju vreme i dizajn doba u kome su građene.

Zamišljanje budućnosti 

R.W. Lindholm Service Station / Frenk Lojd Rajt 1930 (izgrađena 1956)

U viziji budućnosti Frenka L. Rajta, u gradu Broadacre, benzinska stanica je viđena kao mesto koje je integralno vezano za razvoj decentralizovanog grada. U njegovoj viziji, benzinska stanica je mesto okupljanja društva "jedinstvenog" dizajna. Soba za okupljanja na spratu je težila da postane čvorište aktivnosti svakodnevnog zadatka punjenja benzina.

Estetski ekvivalent 

Nun’s Island Service Station / Mies van der Roe 1968

Projekat ove benzinske stanice donelo je njenom projektantu još mnogo poslova. Tamo je on projektovao, pored ove benzinske stanice, još i nekoliko stambenih zgrada. Čist jezik čelika i stakla savršeno prenosi njenu industrijsku prirodu i takođe pruža stepen transparentnosti nasuprot šume koja je u okruženju. Funkcija ovog objekta je dosledna njegovoj izgledu mašine. Trenutno se objekat renovira nakon što je bio zatvoren više godina.

Prefabrikovana proizvodnja

Gas Station / Jean Prouvé

Ideja olakšanog prenosa elemenata i prefabrikacije je prisutna u ovom projektu. Prouve je projektovao benzinsku stanicu koja je predviđena za brzu postavku i dekonstrukciju - zamišljena za koriščenje na više lokacija. Ovaj pristup održivosti nagoveštava slične ideje u arhitekturi.

Repsol-Service Station / Foster + Partners 1996-1997

Prefabrikovana benzinska stanica projektovana od strane biroa Foster + Partners je slična kao svaka druga benzinska stanica. Modul (koji oponaša hiberboličku geometriju u čeliku) je ponovljen više puta na raznim lokacijama. Sistem se može prilagoditi svakom mestu, tako što može da se primeni na većoj ili manjoj gustini, visini, i boji odražavajući slični karakter. Ova lagana konstrukcija zasnovana na učenju na projektu Prouve-a i primenjuje se samo na većoj skali.

Ozelenjavanje crnog zlata

Helios House / Office dA

Prva benzinska stanica u Sjedinjenim Američkim Državama koja je dobila LEED sertifikat, BP Helios House primenjuje mnoštvo održivih koncepata u cilju smanjivanja energetske potrošnje unutar same stanice. Prethodno samo uobičajna benzinska stanica, reciklirana, dinamična, čelična obloga je dodata na postojeću strukturu. Sa ovom oblogom, otpadne materije su kanalisane u cisterne, smanjujući na taj način uticaj stanice na okruženje. Solarne ploče postavljene na krovu proizvode struju potrebnu za optimalno funkcionisanje pumpe.

Kada su benzinske stanice projektovane one su zaista predstavljale markere naprednog razmišljanja i ideja. Sa promenom goriva na koji se naši automobili budu kretali, biće zanimljivo videti u kom pravcu će se kretati razvoj ovih, specifičnih, objekata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;