INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinesko/Tajvanski komercijalni čvor planiran za ostrvo Pingtan

17.01.2012. | Gizmag

Međunarodna arhitektonska firma 10 Design nedavno je dobila priliku da izradi urbanistički plan za poslovni centar na obali mora od 93 hektara, kao deo novog razvoja za ostrvo Pingtan u Kini. Pingtan, s obzirom da je najbliže kinesko ostrvo Tajvanu, treba da bude transformisan u novi komercijalni centar u nastojanju da privuče trgovinsku razmenu između dve strane moreuza.

Transformacija Pingtana neće biti mali podvig. Ostrvo, koje je trenutno dom priznatim industrijama morske hrane i transporta, jeste kinesko peto po veličini ostrvo, skoro duplo veće od Hong Konga. Razvoj uključuje izgradnju Pingtan mosta preko moreuza od 4,99km, ukidajući potrebu za trajektima, i drugi most preko moreuza koji je još uvek u fazi projektovanja. Autoput koji povezuje Pingtan i Fuzhou (skraćujući put za 1,5 sat) je takođe u fazi izrade, kao i pet novih luka, uključujući i onu sa kapacitetom od 200.000 tona i dve luke sa kapacitetom od 300.000 tona.

Arhitektonski biro 10 Design osmislio je futuristički model za ostrvo, uključujući i savremene nebodere, pozorišta, konvencijske i izložbene centre i niz komercijalnih i kulturnih objekata. Ka centru okruga ležaće novostvoreno jezero slatke vode, projektovano tako da sačuva sive vode prikupljene sa lokalnih urbanih pejzaža.

Sve u svemu, urbanistički plan stvoriće 3,3 miliona kvadratnim metara urbanih konstrukcija, sa putevima i transportnim sistemima koji će biti integrisani uz niz terasastih pejzaža. To će na kraju smanjiti uticaj saobraćaja, istovremeno obezbeđujući sigurne i jasne pešačke rute. Duž obale stvoriće se niz sadržaja za odmor, sa prodavnicama koje će se nizati po šetalištima.

Arhitektonski biro 10 Design sada navodno radi sa edukatorima, umetnicima i proizvođačima u istraživanju i unapređenju održivog razvoja Pingtana.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;