INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinesko/Tajvanski komercijalni čvor planiran za ostrvo Pingtan

17.01.2012. | Gizmag

Međunarodna arhitektonska firma 10 Design nedavno je dobila priliku da izradi urbanistički plan za poslovni centar na obali mora od 93 hektara, kao deo novog razvoja za ostrvo Pingtan u Kini. Pingtan, s obzirom da je najbliže kinesko ostrvo Tajvanu, treba da bude transformisan u novi komercijalni centar u nastojanju da privuče trgovinsku razmenu između dve strane moreuza.

Transformacija Pingtana neće biti mali podvig. Ostrvo, koje je trenutno dom priznatim industrijama morske hrane i transporta, jeste kinesko peto po veličini ostrvo, skoro duplo veće od Hong Konga. Razvoj uključuje izgradnju Pingtan mosta preko moreuza od 4,99km, ukidajući potrebu za trajektima, i drugi most preko moreuza koji je još uvek u fazi projektovanja. Autoput koji povezuje Pingtan i Fuzhou (skraćujući put za 1,5 sat) je takođe u fazi izrade, kao i pet novih luka, uključujući i onu sa kapacitetom od 200.000 tona i dve luke sa kapacitetom od 300.000 tona.

Arhitektonski biro 10 Design osmislio je futuristički model za ostrvo, uključujući i savremene nebodere, pozorišta, konvencijske i izložbene centre i niz komercijalnih i kulturnih objekata. Ka centru okruga ležaće novostvoreno jezero slatke vode, projektovano tako da sačuva sive vode prikupljene sa lokalnih urbanih pejzaža.

Sve u svemu, urbanistički plan stvoriće 3,3 miliona kvadratnim metara urbanih konstrukcija, sa putevima i transportnim sistemima koji će biti integrisani uz niz terasastih pejzaža. To će na kraju smanjiti uticaj saobraćaja, istovremeno obezbeđujući sigurne i jasne pešačke rute. Duž obale stvoriće se niz sadržaja za odmor, sa prodavnicama koje će se nizati po šetalištima.

Arhitektonski biro 10 Design sada navodno radi sa edukatorima, umetnicima i proizvođačima u istraživanju i unapređenju održivog razvoja Pingtana.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;