Novi materijal koji uklanja CO2 iz dimljaka i drugih izvora

16.01.2012. | Gizmag

U poslednjih nekoliko godina, briga o globalnim klimatskim promenama izazvanim viškom atmosferskog ugljen-dioksida dovela je do brojnih tehnologija koje imaju isti cilj - hvatanje ljudsko generisanog ugljen-dioksida na samom izvoru. Ovo je uključivalo korišćenje stvari kao što su jestivi sunđeri, rastopljene soli i bakterije, da navedemo samo neke. Sada, grupa naučnika tvrdi postizanje uspeha sa procesom koji je postigao "neke od najviših stopa uklanjanja ugljen-dioksida ikada prijavljenih za vlažan vazduh"... i to korišćenjem uobičajnog i jeftinog polimera.

Prema Alenu Gopertu (Alain Goeppert), G.K. Suriju Prakašu (G.K. Surya Prakash), dobitniku Nobelove nagrade za hemiju Džordžu Olahu (George A. Olah) i njihovim kolegama, postojeće metode uklanjanja ugljen-dioksida mogu biti energetski intenzivne, neefikasne, ili su na bilo koji drugi način manje od idealnih.

Proces koji su oni stvorili koristi filtere koji sadrže polimer polietilenimina (polyethylenimine). Pod uslovima koji navodno osujećuju druge, povezane materijale, bio je u stanju da efikasno ukloni ugljen-dioksid iz izvora kao što su dimljaci, izduvni gasovi, ili čak direktno iz otvorene atmosfere.

Polietilenimin lako otpušta zarobljeni ugljen-dioksid na zahtev, tako da se može koristiti u industriji, ili trajno čuvan. Nakon otpuštanja njegovog skladišta ugljen-dioksida, polimer može da se navodno reciklira i ponovo upotrebi više puta, bez gubitka efikasnosti.

Pored upotrebe u smanjenju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, naučnici sugerišu da bi mogao da se koristi u sistemima prečišćivača vazduha, kao što su oni koji se nalaze u podmornicama.

Izveštaj o istraživanju je nedavno objavljen u časopisu Američkog hemijskog društva (Journal of the American Chemical Society).

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...