INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nagrada hrvatskim arhitekatama za Istanbulski edukativni centar za prevenciju katastrofa

06.12.2011. | Društvo arhitekata Zagreba

Na takmičenju koje je organizovalo preduzeće ThyssenKrupp Elevator za Istanbulski edukativni centar za prevenciju katastrofa, u konkurenciji 287 radova iz 59 zemalja sveta, hrvatski arhitekta Goran Rako i Radionica arhitekture osvojili su prvu nagradu.

ThyssenKrupp Elevator u saradnji sa gradskom opštinom Istanbula i pod pokroviteljstvom International Union of Architects objavio je pobednike dvanaestog po redu takmičenja ThyssenKrupp Elevator Architecture Award.

Tim Gorana Rake osvojio je prvu nagradu u vrednosti 100.000 američkih dolara za projekt Istanbulskog edukativnog centra za prevenciju katastrofa. Žiri je impresionirala arhitektura koja se ne nameće okolnoj neartikulisanoj visokogradnji već donosi sasvim novi pogled. Zgrada zaposlenima i posetiocima nudi neki novi i bolji svet.

Na takmičenje je pristiglo 287 projekata iz 59 zemalja sveta, a ukupno je 2.692 arhitekata u okviru 1.495 timova, iz 95 zemalja bilo u konkurenciji. Osim renomiranih arhitekata, Španca Rafaela de la Hoza i Turčina Suha Özkana, u žiriju su bili i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas i predsednik ThyssenKrupp Elevator Architecture Award-a - Havijer Del Pozo (Javier Del Pozo).

Drugu nagradu u iznosu od 50.000 američkih dolara osvojio je tim Manuela Der Hagopiana iz Vijetnama, a treća nagrada i 20.000 dolara otišla je u ruke tima Jusefa Malata (Yousef Mallat) iz Libana.

Projektni tim koji je radio na takmičarskom projektu čine: Sara Jurinčić, Iva Pejić, Iva Peručić, Ana Rako, Goran Rako i Josip Sabolić.

Na zemljištu površine 27.000m2 treba izgraditi edukativni centar za prevenciju katastrofa, opremljen s audio-vizualnim edukativnim aparatima i sistemom za simulaciju potresa, uragana, požara i poplava. Unutar centra predviđa se i planetarijum, biblioteka i informativni centar za posetioce.

Kontekst u kojem će biti smešten Istambul Disaster Prevention and Education Centre, za razliku od mnogih neverovatnih mesta u gradu Istanbulu, nije, po mišljenju projektnog tima, vredan prevelikog uvažavanja. Zato se nisu mučili sa nepotrebnim uklapanjem u okolinu. Umesto takmičenja sa velikim i arhitektonski neartikulisanim građevinama kojima je okruženo mesto za gradnju, izabrali su ignorisanje

Zatim su formirali novi mikrosvet, istovremeno tradicionalan i savremen. Među visokim zgradama, grade prizemnu zgradu. Uspostavljaju nova/stara pravila, predlažu prostor u kome će posetioci i zaposleni imati komadić drugačijeg, boljeg svemira.

Kako Centar ne bi bio neuočljiv dok ne se dođe u njegovu neposrednu blizinu, u jednom jezeru vrta postavili su vodoskok koji ga već izdaleka čini posebnim i prepoznatljivim. Vrt obezbeđuje komunikaciju sa atletskom stazom koja ga okružuje. Na njoj se ritmički smenjuju pojedini specifični prostori. Oni kojima je potreban mir, okreću se spoljnjem delu, a oni drugi unutrašnjem, uz park.

Park, vrt, oaza, dvorište, igralište i sve to istovremeno, hladovina ispod krošanja stabala, zatim voda u jezeru, ribe, vodoskok, igrališta za decu i odrasle. Park je hol tokom lepog vremena, a u Istanbulu je to veći deo godine. Zgrada će koristiti sve moguće dostupne sisteme održivosti i arhitektonski tim veruje u njenu pionirsku ulogu u tom domenu.

Projekat kojim je Radionica arhitekture osvojila prvu nagradu prenet je sa portala pogledaj.to

Linkovi:

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;