INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drugi život silosa kao održivih zgrada

02.12.2011. | Eco Friend

Konstrukcije sagrađene za skadištenje rasutih materijala koje nazivamo silosi u osnovi su se koristile za skladištenje žitarica, uglja, cementa... Uglavnom su to bile cilindrične konstrukcije, obično visoke od 10 do 70m, napravljene ili od drvenih letvi, betonskih ili čeličnih letvi ili od livenog betona.

Nekada, silosi su bili korišćeni čak i za skladištenje projektila i, čak, kanalizacionog otpada. Pet silosa koji su predstavljeni u ovom tekstu su, međutim, transformisani u neverovatno kreativne i prilagodljive projekte za ponovno korišćenje. Prevazilaženjem njihove prvobitne namene, dobijene su moderne apartmanske zgrade, neobični restorani, ekološki domovi, moteli...

1. MVRDV Gemini Residence (Blizanačka rezidencija), Kopenhagen

Pokrivajući ukupnu površinu od 9.800m2, Gemini residence se nalazi u Havneštatu (Havnestad), lučkom gradu, novog urbanog distrikta Kopenhagena. Ovaj silos visok 42m i širok 25m završen je 2005. godine. Ovu predivnu stambenu zgradu projektovale su arhitekte Jorgensen and Wolhfeldts za NCC Constructions. Ovde su postojala dva silosa pre nego što su pretvorena u ove fantastične nove stambene zgrade.

Ova građevina ima ulazni hol koji je skoro iste visine kao i zgrada. Središte silosa je prekriveno staklenim krovom kako bi se prirodnoj svetlosti omogućilo da se igra okolo i kroz objekat. Silosi su međusobno povezani na svakom spratu, a prozori i terase gledaju ka hipnotišućoj kopenhaškoj okolini i luci.

2. Kuća Monte Silos u Vudlandu, Juta, SAD

Bivši žitni silos povezan korugovanim metalom sada je pretvoren u dom za jednu osobu. Nalazi se u mestu Vudland (Woodland) u Saveznoj američkoj državi Juti. Ovaj silos je arhitektonski biro Gigaplex architects transformisao u neobičnu kuću jedinstvenih karakteristika. Objekat pokriva površinu od 167m2. Južna strana kuće je otvorena kako bi se omogućilo dosta prirodne svetlosti i toplote, a u prizemlju postoji instalirano električno podno grejanje što kuću čini veoma toplim i prijatnim mestom zimi. Kuća je opremljena i zaštitom od letnjih vrućina – ugrađeni su metalni zastori.

3. Žitni silos apartamni, Banbari, Australija

Ovi apartmani koji se nalaze u Banbariju (Bunbury), u zapadnoj Australiji, sagrađeni su 1930. godine i nekada su bili silosi za skladištenje žita. Uvršteni su u spisak baštine Australije. Ali sada se uzdižu kao osmospratne luksuzne stambene zgrade sa neobičnim i jedinstvenim karakteristikama.

Nalaze se tačno u središtu lučkog dela Marlstona i imaju po šest apartmana, a svaki apartman ima tri spavaće sobe i kupatila, veliku prostoriju za dnevni boravak sa balkonima, kao i zajedničke foajee. Kompletno su opremljeni kuhinjom i kućnim aparatima kao što su mikrotalasna, mašina za pranje sudova, LCD televizorima i sl. A, kako bi boravak u njima bio još lepši, imaju i neverovatan pogled na grad i plažu. Poseduju bazen sa toplom vodom i spa prostorije i čak prostorije predviđene za pravljenje roštilja sa pogledom na Kumbana (Koombana) zaliv.

4. Silos pretvoren u zamak, Kanada

Kada mislimo na Kanadu, zamkovi baš i nisu prvo što nam padne na pamet. A još manje su uobičajeni zamkovi napravljeni od starih silosa. Ova konstrukcija može se videti na seoskom imanju u Ontariju, u Kanadi. Smešten ispod snežnih padina, zamak je intrigantno i divno mesto u kome se može odsesti i koje ostavlja utisak da se nalazite u objektu koji postoji vekovima.

5. Motel Abbey Road Farm, Oregon, SAD

Ovu farmu je kupila porodica Stjuart koja je želela da joj da novo ruho i dugo je zato ubeđivala oblasne zvaničnike da dozvole da se silosi pretvore u ovakav zadivljujući objekat. Silosi koji se nalaze u Jamhil (Yamhill) oblasti u Oregonu čine savršenu sliku evropskog seoskog imanja sa prelepim pejzažom. Stjuarti su napravili savršeno seosko gazdinstvo na 33ha zemljišta koje je ranije bilo farma konja. Stjuarti na jednom hektaru imaju trešnje, a 24ha se koristi za gajenje semena trave, dok je ostatak za koze od kojih dobijaju mlečne proizvode.

Spoljni silos su pretvorili u gostinske sobe, a štale u centre za različita događanja. Kuća ima dovoljno kapaciteta za održavanje dobrotvornih akcija. U okviru nje se nalazi i kuhinja za pripremanje jela prilikom tih dobrotvornih okupljanja. Uprkos svim promenama, ima par stvari kao što su kokošinjac i zgrada za preradu vode, zbog kojih silosi nisu izgubili njihov farmerski izgled i to je ono što ih čini tako posebnim.

Linkovi:

 


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;