INFONET-468X60-BANNER

Lažni Pariz - grad napravljen za uništavanje 1917/18. godine

25.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Nema sumnje da bi se mogla ispisati istorija o gradovima-senkama, gradovima koji su izgrađeni da liče na druge gradove, gradovima koji napravljeni da bi služili za odvraćanje ili udvajanje, gradova napravljenih da prevare, gradova izgrađenih da bi se na njima eksperimentisalo. Neki su sagrađeni da bi bili uništeni. Kao Lažni Pariz.

Sveti Avgustin je, u svom delu De civitatae Dei, od jednog izdeljao dva grada – dobar i proklet. Ljudi koji su krajem I svetskog rata bili na vlasti u Parizu hteli su da urade upravo to – da stvore Lažni Pariz koji se nalazio na obodima pravog grada, a trebalo je da bude proklet, opremljen zbunjujućim svetlima i oznakama koji bi dezorijentisali nemačke pilote koji bi onda bombarovali njega umesto da bombarduju pravi grad.

Kako se I svetski rat kretao ka još uvek hipotetičkom primirju, nekoliko umnih glava u francuskoj vladi razvilo je neverovatan plan o stvaranju novog, ali veštačkog grada čije linije, geometrija i objekti treba da imitiraju prestonicu.

Smešten na severozapadu od glavnog grada, između naselja Serži (Cergy) na severu i Mezon-Lafit (Maisons-Laffitte) na jugu, Lažni Pariz je svoje postojanje dugovao jednom jedinom cilju, a to je da zaštiti pravi Pariz od napada iz vazduha i prvih nemačkih bombardovanja.

Ta ideja sada deluje smešno, ali se ovde radi o sasvim drugačijoj epohi. Ovo je bilo doba pre pronalaska radara i piloti su puštali bombu kada ugledaju cilj, pa je mogućnost da se napravi ovakva vrsta zabune bila moguća. Avioni su morali da ponesu, pored pilota, i mnogo goriva, te nije preostajalo mnogo za bombe od predviđene maksimalne težine aviona. Bombardovanje je moralo da bude brzo i relativno lako (kada se uporedi sa standardima koji su uspostavljeni samo deceniju kasnije).

Priču o Lažnom Parizu možda je prvi otkrio časopis The Illustrated London News u broju od 6. novembra 1920. godine u fotoreportaži izvanrednog naslova: A False Paris Outside Paris—a "City’" Created to be Bombed (Lažni Pariz pored Pariza – "Grad" stvoren da bi bio bombardovan). Trebalo je da postoje lažne ulice oivičene električnim osvetljenjem, lažne železničke stanice, lažna industrija stvorena za lažno stanovništvo koje je čekalo da ga bobarduju stvarni Nemci. Rekonstruisan tako da bude identičan originalu, ovaj grad je čak trebalo da ima isprojektovane meandre reke Sene.


Ovi objekti su noću bili osvetljeni kako bi stvarali iluziju voza koji se kreće

To je izopačen grad, ispunjen civilnim ciljevima koji čekaju da budu ubijeni. Lažni Pariz deluje autoru teksta na Ptak Science Books kao obrnuti grad. Obrnut u odnosu na gradove koje su stvorili Kain i Romul – ova dvojica bili su ubice koje su stvorile gradove; Pariz Varka je grad stvorenih ubistava namenjen spašavanju nedužnih.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;