INFONET-468X60-BANNER

Energetska efikasnost preko dinamične fasade

21.11.2011. | Detail

Prilagodljiva fasada gradske kuće u severnoj Nemačkoj je projektovana da pruži snabdevanje energijom uporedivo sa principima 'pasivne kuće'. Pored toga, namera je da ona razvije više primarne energije nego što joj je zaista potrebno.

Šest stanova je između 80 i 120 metara kvadratnih i projektovani su od strane lokalnog arhitektonskog biroa p.sindram kao velikodušni u površini, luksuzni apartmani. Otvoreni prostori i veliki prozori, koji nude pogled na Baltic inlet Schlei, karakterišu prostorni raspored. Uprkos otvorenim prostorima i velikoj izloženosti svetlosti, impresivni energetski balans se očekuje, zahvaljujući prilagodljivom omotaču zgrade koji će se sastojati od takozvanih 'funkcionalnih slojeva'.

"Fasada se konstantno menja i kreće zbog različitih slojeva, kao što to radi i čovek", objašnjava arhitekta Pol Sindram (Paul Sindram). Slojeviti dizajn uključuje neprozirne i transparentne elemente, koji se mogu pomerati jedni na druge prema vremenskim uslovima i dobu dana. Sve u svemu, sistem se sastoji od termo-aktivnih zidova i tri sloja, koji mogu biti obloženi sa najviše tri različitoo funcionalna sloja: izolacijom, tankim filmom, fotonaponskim i zaštitom od sunca.

Ovi slojevi mogu da se smeste ispred prozorskih otvora da ispune svoje poštovane funkcije. Noću se izolacioni slojevi zatvaraju, dostižući - u kombinaciji sa drugim energetskim komponentama kuće - U vrednost do 0,45 W/m²K. Tokom dana, sloj za zaštitu od sunca obezbeđuje da se prostorije ne zagrevaju previše tokom intezivne sunčeve svetlosti. Njegova tanka aluminijumska rebra omogućavaju prolazak dovoljno svetlosti u sobe, što znači da pogled sa spolja ostaje sa transparentnošću od oko 35 posto.

Termo aktivni zid smanjuje toplotnu upotrebu - koji je pokriven sistemom daljinskog grejanja - preko svog integrisanog ventilacionog uređaja i karakteristika povraćaja toplote. Godišnja potrošnja toplote za ovu kompaktnu strukturu se očekuje da će biti 15 kWh/m²a - što je gotovo nivo pasivnih kuća - kao i što će zahtevati samo malu količinu primarne energije.

Dok kod pasivnih kuća uglavnom imamo velike prozore na južnoj fasadi, ova gradska kuća se, takođe, može pohvaliti velukodušnim otvorima i na severnoj, istočnoj i zapadnoj fasadi, zahvaljujući dinamičkom fasadnom sistemu od kompanije Schüco. Na istočnoj fasadi nalaze se veliki prozori do 2,5m x 2,9m, dok je severna strana naizmenično i u uskim i širokim otvorima. Na severu se nalaze stepeništa koja poseduju sertifikovane elemente aluminijumske fasade pasivnih kuća.

Energija igra ključnu ulogu u projektovanju južne fasade: devet velikih, u potpunosti integrisanih fotonaponski tankofilmnih elementa, koji su postavljeni ispred fiksnih mat delova, stvara veliki deo energije. Istočna i zapadna fasada podržava stvaranje energije preko sedam malih fotonaponskih modula. U termo-zidovima, saćasti paneli ispunjeni hidriranom soli čuvaju toplotu preko fazne tranzicije, emitujući je kasnije. To znači da oni nude regulaciju toplote, što dovodi do prijatnije klime u prostorijama kuće.

Ukupno, integrisani fotonaponski elementi, u kombinaciji sa tankofilmnim slojem fotonaponskih sistema na krovu, bi trebalo da stvore više primarne energije nego što je kući zaista potrebna. Ova dodatna energija može biti vraćena u lokalnu elektro mrežu.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;