INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova dimezija u pasivnoj gradnji

15.11.2011. | Detail

Ajsenštat (Eisenstadt) je glavni grad austrijske regije Burgenland i dom najvećeg pasivnog stambenog kompleksa u ovoj državi do sada. Smešten u području pod nazivom Kirhecker (Kirchäcker), ovaj stambeni kompleks sadrži ukupno 155 stanova, od kojih će 71 biti realizovano u prvoj fazi izgradnje. Kompleks je projektovan u skladu sa specifikacijama austrijskih standarda održive i napredne izgradnje 'klima:aktiv'.

Svaki stan u pasivno stambenom kompleksu ima balkon ili terasu. Stanovi u prizemlju imaju sopstvenu baštu sa šupom. Za razliku od prakse kod konvencionalnih pasivnih kuća, balkoni nisu projektovani kao slobodnostojeće strukture, već napravljene korišćenjem projektovanih balkonskih ploča od armiranog betona. Ovo je upotpunjeno sa novim, debelim, izolacionim elementom od 120 cantimetara, koji je sertifikovan kao "konstrukcija sa malim toplotnim mostom" od strane Passivhaus Instituta, koji se nalazi u Darmštatu (Darmstadt).

Energija iz prirode

"Zeleno selo" je komunalni stambeni kompleks velikog obima. Prednost ovog kompaktnog građevinskog stila, prema Kajetanu Fajferu (Kajetan Pfeiffer) iz arhitektonske firme odgovorne za projektovanje Halbritter & Hillerbrand, leži u činjenici da je manje površine zauzeto, što ostavlja više neiskorišćenog prirodnog okruženja. "Zeleno selo" u Kirheckeru koristi biogensku daljinsku toplotnu energiju za svoj sistem podnog grejanja. Solarni kolektori podržavaju sistem grejanja vode, a fotonaponske ćelije pokrivaju dnevnu potrošnju električne energije u letnjem periodu.

Fasade su opremljene sa spoljašnjom izolacijom i završnim sistemima obrade. Inženjersko preduzeće AMiP, sa sedištem u Donjoj Austriji, je bilo zaduženo za aspekte građevinske fizike na ovom projektu. Takođe, oni su bili značajno uključeni u planiranje i sertifikaciju objekata. Ovo uključuje, na primer, merenje nepropusnosti vazduha zgrade pomoću testa sa ventilatorom smeštenog na vratima.

Regija Burgenland promoviše energetski efikasan i zdrav život

Država subvencioniše stambeni kompleks u ulici Johann-Sebastian-Bach-Gasse i slaže se da on ispunjava propisane uslove da se kvalifikuje kao pasivna kuća, a sve prema standardima 'klima:aktiv'. Faktori uzeti u obzir prilikom planiranja i izvršenja uključuju ekologiju i energetsku efikasnost, kao i dozajn bez ograničavanja, poboljšana nepropustivost vazduha i smanjenje toplotnih mostova. Izgradnja ovog rezidencijalnog kompleksa je subvencionisana od strane države Burgenland. Sistem finansiranja države za stambene objekte je promenjen: nisko-energetske kuće su sada klasifikovane kao standardne, čineći dostupnim specijalne fondove za pasivnu kuće.

Krovni bazen je specijalna pogodnost rezervisana za finansirane rezidencijalne komplekse iznad određene površine, a "Zeleno selo" sa svoje dve zgrade koje sadrže 71 i 84 stana, se kvalifikuje za to. Pored bazena na krovu jedne od zgrada, postoji i sanua sa relaks prostorima i fitnes sala. Krovne i fasadne površine su ozelenjene. Dva podzemna parking mesta se dodeljuju svakom stanu. Pri kupovini stana, finansijski doprinos do 49.000 evra po stanu je obavezno. Mesečna rata otplate je 6,6 evra po metru kvadratnom u proseku.

Detalji projekta:

Naziv: Rezidencijalni kompleks "Zeleno selo"
Adresa: Johann-Sebastian-Bach-Gasse, A-7000 Eisenstadt, Austria
Arhitektura: Halbritter & Hillerbrandt, A-1060 Wien, Austria
Građevinska fizika: AMiP, D-2372 Gießhübel , Nemačka
Izvođač: B-Süd, A-7000 Eisenstadt, Austria
Izolacioni elementi balkona: Schöck Bauteile GmbH, D-76534 Baden-Baden, Nemačka
Početak gradnje: maj 2010. godine
Završetak gradnje: zima 2012. godine

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;