INFONET-468X60-BANNER

Kristalno jasna vizija arhitekture

14.11.2011. | WAN

The Crystal, Siemens-ov centar za urbanu održivost, centar za nauku i obrazovanje, kao i izložbeni centar, trenutno je u izgradnji u Londonu. Objekat, vrednosti od 30 miliona funti, nedavno je imao ceremonu proslavljanja postavljanja "rogova na krov", kojoj je prisustvovao gradonačelnik Londona Boris Džonson (Boris Johnson). Centar se nalazi na dokovima Royal Victoria Docks i planiran je da bude otvoren za javnost sledećeg leta.

"Na isti način kako su pristaništa i skladišta u Istočnom Londonu bila na čelu globalne dominacije industrijskog doba, tako ja želim da ova oblast bude ekonomski živa u 21. veku. Kao deo ove vizije, radimo da privučemo najbolje nove visoko-tehnološke industrije i preduzeća koja će doneti Londonu investicije i nova radna mesta. Simensov 'Kristal' je savršena platforma za pokretanje ove regeneracije demonstrirajući tip dinamičkog partnerstva koji želim da London postigne sa globalnim inovatorima u cilju stvaranja najboljeg i najvećeg grada na svetu", kaže Boris Džonson, gradonačelnik Londona.

Projektovan je da prikaže sve, od prirodne ventilacije, čineći klimatizaciju nepotrebnom, do javnih bašta gde se voće i povrće uzgaja od strane lokalnog stanovništva. Kristal će služiti kao konferencijski i istraživački centar, kao i domaćin interaktivnim izložbama koji prikazuju infrastrukturna rešenja koja obećavaju veći kvalitet života u gradskom okruženju. Po završetku tokom leta 2012. godine, centar će biti otvoren za stručnjake i sve ostale posetioce zainteresovane za učenje kako će gradovi budućnosti možda izgledati.

Korišćenje zelenih tehnologija u izgradnji objekta stvara izvanredan primer energetski efikasne gradnje: On će biti u potpunosti napajan sa obnovljivom energijom i koristiće metode sakupljanja kišnice. Zgrada će imati izuzetnu energetsku efikasnost, u skladu sa strogim međunarodnim LEED i BREEAM standardima.

Sa ovom obrazovnom i izložbenom zgradom, Siemens planira da podstakne razmenu ideja o globalnom urbanom razvoju na više nivoa: Arhitekte, urbanisti, opštinske vlasti, učenici i drugi poseticoi će zajedno razmenjivati mišljenja sa infrastrukturnim i tehnološkim stručnjacima iz Siemens-ovih naučnih institucija koji rade na razvoju urbanih centara. Jedinstvena interaktivna izložba koja pokriva skoro 2.000 metara kvadratnih prostora predstaviće gradsku infrastrukturu budućnosti i pokazati mogučnosti za poboljšanje održivosti u pogledima pokretljivosti, tehnologiji gradnje, zdravstva i snabdevanja energijom i vodom.

Konferencijska zona, zajedno sa velikim bioskomskom platnom, moći će da ugosti oko 270 delegata, a takođe će postojati restoran i kafe u objektu. Centar u Londonu će delovati kao baza iz koje će delovati Siemens-ovi stručnjaci. Ovi stručnjaci su takođe glavni kontakti za globalne projekte za izgradnju gradova u Siemens-ovom Infrastrukturnom i gradskom sektoru. Kompanija planira da izgradi još dva centra u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svake sekunde, broj ljudi koji živi u gradovi raste za oko dva. U roku od jedne nedelje, taj rast iznosi celu populaciju grada Minhena.

 

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;