PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pobedničko rešenje za obnovljivu energiju i smanjenje ugljen-dioksida

03.11.2011. | Gizmag

Obećavajuća nova inovacija u geotermalnoj energiji koja nudi neobično rešenje za klimatske promene, stvorena je od strane dva istraživača sa Odseka zemljanih nauka Univerziteta u Minesoti. Tehnologija se fokusira na korišćenje toplote smeštene ispod Zemljine površine. Korišćenjem ugljen-dioksida pod visokim pritiskom umesto vode u izvlačenju toplote, sistem ima potencijal da proizvede mnogo više efikasnije obnovljive energije.

U isto vreme, izdvajanjem ugljen-dioksioda ispod površine zemlje, on aktivno smanjuje atmosfersku količinu ugljen-dioksida. Slavljen je kao "dva u jedan" rešenje za klimatske promene.

Pristup, nazvan CO2-plume geothermal system (CPG) otkrili su naučnici Martin Sar (Martin Saar) i njegov student Džimi Rendolf (Jimmy Randolph) sa Odseka zemljanih nauka, Fakulteta Nauke i inženjerstva Univerziteta u Minesoti. Prvi put im je sinula ideja u 2008. godini dok su se zajedno vozili ka severnoj Minesoti na putu ka nepovezanom terenskom istraživanju prikupljanja geotermalne energije i geoloških odvajanja ugljen-dioksida.

"Spojili smo te dve stvari i rekli, 'Čekaj malo - koje su posledice korišćenja geotermalno zagrejanog ugljen-dioksida?'", priseća se Sar. "Imali smo predosećaj u kolima da bi trebalo da bude dosta prednosti u tome." Predstavili su svoju ideju Institutu za ekološke inicijative za obnovljivu energiju i okruženje (IREE - Institute on the Environment's Initiative for Renewable Energy and the Environment) Univerziteta u Minesoti, i dobili su stipendiju od 600.000 dolara za dalji razvitak njihovog koncepta.


Martin Sar

Suštinska inovacija CPG modela leži u korišćenju ugljen-dioksida pod pritiskom umesto vode. Uobičajni, konvencijalne, metode pretvaranja Zemljine toplote u elektricitet uključuju izvlačenje tople vode iz formacija stena koje se nalaze nekoliko stotina metara ispod Zemljine površine na ključnim mestima širom planete.

CPG sistem ide korak dalje korišćenjem ugljen-dioksida pod pritiskom kao podzemnom tečnošću koja prenosi toplotu umesto vode. Kako ugljen-dioksid putuje mnogo lakše nego voda kroz porozne stene, toplota može biti izdvojena brže i spremnije, čineći tako ovaj sistem više ekonomičnijim i tehnološki efikasnijim od tradicionalnih geotermalnih sistema.

Dodatne obećavajuće pogodnosti CPG sistema uključuju činjenicu da će čisti ugljen-dioksid teže rastvoriti okružujući materijal od vode, samim tim smanjujući rizik "kratkog spoja" ili zapušenje koja se dešavaju u geotermalnim sistemima zasnovanim na vodi. Stvaranje geotremalne energije sa ugljen-dioksidom umesto vodom će, takođe, biti veoma povoljno za regione gde je manjak vode.

Sar i Rendolf veruju da CPG tehnologija može da se koristi paralelno, da pospeši proizvodnju fosilnih goriva tako što istiskuje prirodni gas ili naftu iz delimično ispražnjenih rezervoara ubacivanjem ugljen-dioksid u njih. Ali, možda najveća atrakcija ovog sistema jeste obećanje stvaranje "čiste" obnovljive energije. Sakupljanjem ugljen-dioksida iz zemljine dubine, on se sprečava da izbije u atmosferu.

Sar i Rendolf sada planiraju da projekat CPG premeste u pilot fazu (probno testiranje). Njih dvojca su prijavili sistem za dobijanje patenta i planiraju da osnuju početnu kompaniju koja će komercijalizovati ovu, novu, tehnologiju. Inicijalni simulacijski rezultati CPG sistema sugerišu da oni mogu biti na početku nečega što bi moglo biti revolucionarno.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;