INFONET-468X60-BANNER

Kuhinja koja govori francuski (video)

01.11.2011. | Rob Aid

Ako pripadate onim osobama koje vole da rade više stvari odjednom i da vežbaju mozak isprobavanjem novotarija, evo istraživanja koje bi vas moglo zanimati. Jezički i kompjuterski stručnjaci sa Njukasl univerziteta (Newcastle University) izumeli su digitalnu kuhinju koja učenje jezika izvodi iz prostora škole i kombinuje ga sa delatnošću iz stvarnog života koja je ugodna i koja nagrađuje.

Predvođen profesorom Polom Sidhausom (Paul Seedhouse) sa Škole za edukaciju, komunikaciju i jezičke nauke (School of Education, Communication and Language Sciences) i profesorom Patrikom Olivijeom (Patrick Olivier) sa Škole računarskih nauka (School of Computing Science), ovaj projekat obuhvata konstrukciju digitalnih kuhinja koje se korisnicima obraćaju na francuskom i daju im instrukcije korak po korak kako da pripreme jelo iz francuske kuhinje.

Rad ove kuhinje je zasnovan na proverenoj tehnici učenja jezika na osnovu zadataka (Task-Based Language Learning - TBLL) efikasnoj metodi učenja gde se učenicima na stranom jeziku daju uputstva kako da urade određene zadatke. Ali TBLL nikada ranije nije bio uključen u životnu veštinu kao što je kuvanje, što će pomoći u inspirisanju i motivisanju korisnika i ubzrati njihovo učenje.

Korišćenjem tableta ili laptop računara inkorporiranih u kuhinju, korisnik prvo bira recept francuske kuhinje koji želi da prati. Digitalni senzori su ugrađeni u kuhinjske alate, posude sa namernicama i drugu opremu kako bi se proverilo da li je predmet tačno ili netačno pomeren i istovremeno pratile radnje korisnika u cilju davanja pravih uputstava u pravo vreme ili davanja odgovora korisniku ako je pogrešio.

Sva gramatika i vokabular pažljivo su izabrani da bi se osiguralo da korisnici uče sprovođenjem zadataka. Nakon lekcije, korisnik može da proveri šta je naučio rađenjem kratkog testa na kompjuteru. Učesnici su opremljeni slušalicama i mikrofonom i mogu da usmeno ili kontrolom sa tablet računara zahtevaju ponavljanje ili prevod onoga što im kuhinja govori.

"Nikada ne razumete nešto zaista  pravilno dok to ne uradite sami, a jedan od opštih problema učenja jezika u učionici jeste to što studenti često vežbaju, a ne upotrebljavaju stvarno jezik", kaže Sidhaus. "Naš prevashodni cilj jeste da učenje jezika učinimo prijatnijim, efikasnijim i, povezujući ga sa razvojem još jedne vredne životne veštine, i poučnijim."

Projekat razvija tehnologiju koja je originalno napravljena za Ambijentalnu kuhinju Njukasl univerziteta (Newcastle University’s Ambient Kitchen). Nova kuhinja je projektovana za instaliranje u školama, univerzitetima i čak domovima ljudi i mogla bi se naći na tržištu krajem 2012. godine. Prva verzija ove tehnologije isprobana je u ketering kuhinjama partnera na projektu Njukasl koledža (Newcastle College).

Poslednja verzija digitalne kuhinje je potpuno nameštena i opremljena sa četiri ekrana, od kojih je jedan touch screen. Oni će biti korišćeni za prikazivanje uputstava za recepte kao i za video zapise i slike. Digitalne senzore i RFID tagove koji će biti instalirani u kuhinji razvija Culture Lab.

Program će biti prilagođen različitim tipovima učenika od početnika do naprednih. Istraživači takođe traže način da komercijalizuju svoju ideju i planiraju da razviju engleske, nemačke, španske, italijanske, finske i katalonske verzije. Digitalna kuhinja bi, naposletku, mogla biti razvijena za bilo koji jezik i kuhinju na svetu.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;